Summit EU vyzval k potrestání Běloruska, lídři chtějí omezit přelety i spojení

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes shodli na přijetí cílených sankcí vůči Bělorusku v reakci na nedělní vynucené přistání civilního letu v Minsku. V přijatých závěrech bruselského summitu také vyzvali unijní přepravce, aby se vyhýbali přeletům běloruského vzdušného prostoru. Chtějí rovněž znemožnit přelety a přistání běloruských aerolinek na území členských států EU.

Běloruské úřady v neděli přiměly letoun společnosti Ryanair míří z Řecka do Litvy k nouzovému přistání v Minsku, aby mohly zatknout novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče. Evropští lídři tento zásah důrazně odsoudili a vyzvali k okamžitému propuštění opozičníka. Podle jednoho z unijních činitelů, který se účastnil večerního bruselského jednání, byla shoda na opatřeních navržených předsedou Evropské rady Charlesem Michelem velmi rychlá.

Evropská organizace pro bezpečnost řízení letového provozu Eurocontrol dnes uvedla, že pracuje na tom, aby pomohla leteckým společnostem, pokud se budou chtít vyhnout běloruskému vzdušnému prostoru. Podle agentury Reuters dnes několik leteckých společností oznámilo, že se jejich stroje přeletům nad východoevropskou zemí vyhnou. Litevské úřady mezitím podle agentury Interfax zakázaly létat přes Bělorusko letadlům, které míří do Litvy či opačným směrem.

Z Minsku přišla zpráva, že tamní letiště zrušilo nástup cestujících do letadla společnosti Lufthansa, které mělo namířeno do Frankfurtu nad Mohanem. Bezpečnostní složky stroj prohledaly a provedly znovu bezpečnostní kontroly 56 lidí na palubě včetně pěti členů posádky. Letiště tento krok odůvodnilo tím, že e-mailem dostalo varování před možným teroristickým útokem. Varování se nepotvrdilo, píše Reuters s tím, že letoun později dostal povolení k odletu.