Šumperk bude hostit přední horolezce, přijedou na festival Horování

Šumperk bude v sobotu hostit přední české horolezce, dobrodruhy a mořeplavce. Budou mezi nimi například horolezci Marek Holeček a Kateřina Mandulová, horolezec a fotograf Petr Pepe Piechowicz, mořeplavec Petr Ondráček nebo fotograf Petr Chodura. Se svými příběhy, zážitky i sportovními výkony přijedou na festival Horování, který má ve městě dlouholetou tradici. Letos se koná jeho 30. ročník. ČTK to sdělila Michaela Horáková z Domu kultury v Šumperku.

"Velice nás těší, že po šesti letech se do Šumperka vrátí jeden z nejúspěšnějších a nejzkušenějších horolezců současnosti Marek Holeček. Jako první Čech v historii získal hlavní cenu prestižního ocenění Piolet d'Or (tzv. Zlatý cepín) za prvovýstup jihozápadní stěnou jedenácté nejvyšší hory světa - Gašerbrum I," uvedla produkční domu kultury Michaela Horáková.

Další hvězdou festivalu bude místním dobře známý Petr Pepe Piechowicz, který uvede přednášku Betony na téma lezení po mostech a starých bunkrech. Pozvání přijal také dobrodruh Ondráček s autentickým filmovým dokumentem s názvem Sám čtyřmi oceány. Svou cestu na 12. nejvyšší horu světa přiblíží Kateřina Mandulová v programu nazvaném Princezny na Broad Peaku.