Dům v Šumperku má svoji věžičku a na ní funkční orloj. Už teď se stává turistickou atrakcí

Orloj Miroslava Nečase v Šumperku

Jeden z rodinných domů v Šumperku se může pochlubit funkčním orlojem. Ve věžičce vybudované na střeše garáže si jej sestavil dvaasedmdesátiletý Miroslav Nečas. Iinspirací mu byl orloj na Staroměstské radnici v Praze.

Malý soukromý orloj vznikl v měřítku 1:3. Je tu věrně zachycený atroláb, což je historický astronomický přístroj. Orloj Miroslava Nečase má navíc i moravské prvky, včetně vyobrazení švestek pro pálení slivovice.

Cenné informace při sestrojování orloje získal jeho šumperský tvůrce přímo od správce staroměstského orloje Petra Skály.

Orloj vyrostl na místě, kde na původní větrací věžičce visely hodiny, kterými se kolemjdoucí řídili zhruba 15 let. "Když jsem šel před 13 lety do důchodu, řekl jsem si, že si tam udělám místo toho zvonkohru. Ta by se však tam nevešla, proto jsem věžičku přestavěl na větší. A když už to došlo tak daleko, pustil jsem se nakonec do orloje," řekl ČTK Nečas.

Staroměstský orloj | Foto: Radio Prague International

Orloj se už teď stává turistickou atrakcí

Jako inspiraci si vzal pražský orloj, ostatní je podle jeho slov jeho fantazií v moravském stylu. Při sestrojování orloje přitom muž řady profesí, jehož zahradu zdobí výtvory všeho druhu včetně mašinky Tomáše či speciálního zemního úkrytu na lahváče, nenarazil na nic, s čím by si neporadil.

"Astroláb je téměř na 90 procent vizuálně shodný s pražským, nuance jsou jen v číslicích. Ale jsme na Moravě, proto je v moravském stylu - nechybí Cyril a Metoděj s datem jejich příchodu na Moravu, nahoře je moravská orlice, po boku jsou šumperské znaky, a abych se odlišil od Pražáků, pozlacený kohout, symbol dne, tam je, ale nekokrhá. Místo něj je dole umístěna sova, která produkci ukončí máváním křídel," uvedl Nečas.

Orloj zdobí také smrtka, která při pohybu figurek zvoní na zvoneček. "Místo apoštolů jsem do orloje umístil tradiční řemesla - například sedláka nebo rybáře s podběrákem. Figurky jsem posháněl po internetu, ale netvrdím, že v budoucnu, pokud ještě budu po tomto světě šlapat, se nepokusím o figurky svoje," dodal Nečas.

Šumperský orloj se už nyní stává turistickou atrakcí, lidé si jej fotí z přijíždějících aut nebo se zastavují na chodníku.

18
49.96767885317201
16.990125557452217
default
49.96767885317201
16.990125557452217
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.