Svět knihy přilákal rekordní počet návštěvníků

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha letos podle předběžných údajů navštívilo asi 55.000 lidí. Ředitel festivalu Radovan Auer sdělil, že jde o rekordní návštěvnost. Dosud nejvíce lidí přišlo na festival v roce 2019, a to přibližně 50.000.

"Upravený koncept se očividně osvědčil, lidem se na Světě knihy líbilo, strávili tu delší čas, než dříve a koupili se zřejmě i více knih, protože nakladatelské kuloáry také hovoří o rekordních tržbách. Což je pro nás vlastně důležitější než přesná návštěvnost," uvedl Auer.

Na Výstavišti se na 27. ročníku festivalu sešlo 416 vystavovatelů a 746 účinkujících ze 33 zemí a regionů.Čestným hostem festivalu byla Itálie. Dramaturgie festivalu se zaměřila na autory, kteří reprezentují současnou italskou literární scénu a jejichž díla byla v posledních dvou letech přeložena do češtiny.

Držitelem ocenění Cena Jiřího Theinera se stala výprava ukrajinských spisovatelů. Původně ji měla přebírat běloruská spisovatelka a laureátka Nobelovy ceny Svjatlana Alexijevičová. Z festivalu se ale ze zdravotních důvodů omluvila a ocenění pro osobnosti, které jsou hlasem svobody proti cenzuře a pro demokracii, věnovala delegaci spisovatelů z Ukrajiny.