Světoví i čeští politici odsuzují teroristické útoky ve Francii

Světoví státníci odsuzují páteční teroristické útoky v Paříži a vyjadřují solidaritu s francouzským lidem. Americký prezident Barack Obama útoky označil za ohavný pokus o terorizování civilistů a slíbil Francii pomoc při dopadení atentátníků a jejich postavení před soud. Zděšení vyjádřil i britský premiér David Cameron, německá kancléřka Angela Merkelová či španělský premiér Mariano Rajoy.

"V této těžké chvíli vyjadřuji solidaritu francouzské vládě a hlubokou soustrast pozůstalým obětí," uvedl v prohlášení premiér Bohuslav Sobotka, který je podle vládního mluvčího Martina Ayrera útoky otřesen. České bezpečnostní složky jsou podle premiéra aktivní a snaží se získat co nejvíce informací z Francie. "Jsem do hloubky otřesen strašným masakrem v Paříži, ale vím, že stále musí platit, že každé podobné násilí musí být potrestáno, a my se nesmíme vzdát života a civilizace, kterou jsme vybudovali," komentoval pro ČTK prostřednictvím své mluvčí útoky ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vyjádřil také podporu francouzské vládě.

Na teroristické útoky reagují i další čeští politici. "Jsem absolutně šokován událostmi v Paříži. Myslím na rodiny obětí a celou Francii," vyjádřil se na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. Upřímnou soustrast rodinám obětí jménem hejtmanů vyjádřil šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Události označil za válku s Evropou, za útok na podstatu naší civilizace.