Čeští politici odsuzují útok ve Vídni

Čeští politici odsuzují útok ve Vídni, který si vyžádal čtyři oběti. Prezident Miloš Zeman poslal rakouskému prezidentu Alexandru Van der Bellenovi kondolenci, ve které vyjádřil hluboký zármutek a rozhořčení. Uvedl, že se znepokojením sleduje trend rostoucího násilí, nenávisti a antisemitismu v Evropě.  Proti terorismu je nutné se tvrdě postavit a hájit své hodnoty, uvedl předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS). Solidaritu všem lidem v Rakousku už v pondělí vyjádřil také český premiér Andrej Babiš. Předseda Pirátů Ivan Bartoš míní, že je nutné odstřihnout financování fundamentalistických imámů působících na území jiných států.

Kvůli útoku ve Vídní zvýšila česká policie v pondělí večer dohled nad nejvýznamnějšími židovskými objekty v Česku. Už předtím byly kvůli incidentu zavedeny namátkové kontroly na česko-rakouských hranicích. Policie zvýšila také dohled nad Památníkem Terezínem na Litoměřicku. Bezpečnostní expert z Terezína David Rožek uvedl, že Terezín je od 9. října z důvodu restriktivních opatření vlády proti šíření koronaviru uzavřen, což situaci personálu i policii ulehčuje. Odpoledne policie přijatá opatření zrušila.

Mezi oběťmi pondělního teroristického útoku v centru Vídně nejsou čeští občané. ČTK to dnes sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Při útoku zemřeli podle agentury APA čtyři lidé a 17 zraněných je v nemocnicích. Pachatelem je dvacetiletý Vídeňan s albánskými kořeny.