Svoboda uctil památku Masaryka a ukončil návštěvu USA

Ministr zahraničních věcí ČR Cyril Svoboda uctil v sobotu ve Washingtonu spolu s krajany 153.výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Položil kytici k nohám Masarykovy sochy, která stojí od loňského roku v jednom z parků v širším centru Washingtonu, a poté ukončil návštěvu Spojených států, při níž se setkal ve čtvrtek s resortním americkým kolegou Colinem Powellem.

"Vztahy (mezi ČR a USA) jsou velmi dobré, o tom není nejmenších pochyb," řekl ČTK a Českému rozhlasu ministr. Dodal, že mít dobré vztahy s USA neznamená, že bychom "zrazovali nějakým způsobem ať už Evropskou unii či Severoatlantickou alianci ve prospěch Spojených států". "Jde nám o to, abychom upevnili transatlantické partnerství," zdůraznil.

Svobodovo vysvětlení je narážkou na spor uvnitř NATO a mezi USA a západní Evropu o postup vůči Iráku. Spojené státy a Británie podporují jednoznačně silové řešení, zatímco Francie, Rusko a Čína se vyslovují pro prodloužení zbrojních inspekcí OSN v Iráku. Nové členské státy NATO a kandidátské státy ze střední a východní Evropy se podle komentátorů přiklánějí na stranu Washingtonu.

Svoboda v USA potvrdil postoj ČR, vtělený do parlamentní rezoluce, která opravňuje nasazení protichemické jednotky v případě nouzové situace, například při použití chemických zbraní. S Powellem jednal také o zájmu ČR na případné poválečné rekonstrukci Iráku, o budoucím tendru na nákup vojenských stíhaček pro českou armádu, o prodeji českých podzvukových letounů L-159 ve světě a o přemístění sídla rozhlasové stanice Svobodná Evropa z centra Prahy na jiné místo.