Svoboda: V ČR by mohli být rozmístěni američtí vojáci

V České republice by mohli být rozmístěni američtí vojáci. Poučení z dějin ukazuje, že bez USA v Evropě není zajištěná bezpečnost. Řekl to v sobotu v Řecku český ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Reagoval tak na výroky prezidenta Václava Klause, který se v rozhovoru pro sobotní vydání německého listu Süddeutsche Zeitung vyslovil proti rozmístění amerických vojsk na území České republiky. "Na základě naší historie jsme velmi citliví, když jde o cizí vojenské jednotky na našem území," řekl v rozhovoru pro německý list Klaus.

Svoboda, který je na neformální schůzce ministrů zahraničí zemí Evropské unie a vstupujících států, uvedl, že rozmístění vojáků by bylo předmětem další diskuse. Podle něho je nutné brát evropský prostor jako celek a nerozlišovat, kde konkrétně kteří vojáci jsou. Zároveň řekl, že je nutné brát českou bezpečnost jako bezpečnost celoevropskou.

Postoj dalších českých politiků k možnému umístění amerických jednotek na území ČR je zatím nejednoznačný. Premiér Vladimír Špidla řekl, že posoudit výhody a nevýhody vojenské přítomnosti USA v České republice si vyžádá čas. Jasně proti jsou komunisté, zatímco Klausova mateřská ODS i ministr obrany Jaroslav Tvrdík by Američany uvítali.

Klausův stranický kolega, stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil soudí, že prezidentova slova pro Süddeutsche Zeitung nelze interpretovat jako odmítnutí případného přesunu Američanů z Německa do Česka. "Spíše se zamýšlel nad tím, jaké by to mohlo vyvolat nálady ve veřejnosti," uvedl. Zahradil se rovněž domnívá, že pokud by Spojené státy skutečně uvažovaly o přemístění některých jednotek na východ, měla by o takové nabídce Česká republika vážně uvažovat. "Je to dobré řešení," řekl.

Příznivcem amerických základem je i ministr obrany Tvrdík. "Pokud by nás NATO a EU oslovily, že chtějí mít některé síly a velitelství na území České republiky, nebyl bych proti, naopak bych to uvítal," citovala ministra sobotní Mladá fronta Dnes. Tvrdík argumentuje tím, že americká účast by zvýšila bezpečnost země i zaměstnanost.

Naopak rezolutně proti je KSČM. "Naše republika už má s takzvaným dočasným pobytem zahraničních vojsk na svém území zkušenosti. Měli bychom si své vlastní území zabezpečit sami," řekla místopředsedkyně komunistů Zuzka Rujbrová.