Svoboda žádal osaměle rychlou debatu o statusu Kosova

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda vyzval v sobotu k rychlému zahájení debaty o budoucím statusu Kosova, pokud možno už letos na podzim. Většina jeho kolegů z členských zemí EU chce však postupovat opatrněji. "Náš návrh je, aby se o této otázce začalo diskutovat už letos na podzim, aby se neodkládala do roku 2005," řekl Svoboda novinářům. "Neustálé odkládání k ničemu nevede. Čím déle se problém odkládá, tím se stává složitějším," pokračoval.

Svobodu podle diplomatů nikdo přímo nepodpořil. "Můj hlas nepochybně nezazněl jako hlas drtivě většinový. Byl jsem však podpořen některými kolegy tichými komentáři u stolu," řekl Svoboda ČTK.

Kosovo je formálně nadále součástí Srbska, od války v roce 1999 ho však spravují Spojené národy. OSN vypracovala plán dalekosáhlé decentralizace Kosova v rámci Srbska. Bělehrad však prosazuje ještě ambicióznější projekt, který počítá se správním oddělením oblastí obývaných v Kosovu Srby. Ten však byl odmítnut jak kosovskou vládou, tak zastoupením OSN v Prištině (MINUK).

Protisrbské útoky většinových kosovských Albánců si letos v březnu vyžádaly 19 obětí a 900 zraněných. Bylo zničeno na 30 kostelů a 800 domů. V oblasti je přítomno asi 18.000 vojáků mírových sil KFOR.