SZPI: Každá pátá až šestá restaurace smaží na přepáleném fritovacím oleji

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila loni jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé páté až šesté kontrolované provozovně inspektoři vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě. "U celkem 18,5% z kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. U 2 vzorků laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů," uvádí SZPI v tiskové zprávě. Pokuty se pohybují při prvním méně závažném zjištění v řádu desítek tisíc korun, při opakovaném závažném zjištění mohou být i o řád vyšší.