Festival láká návštěvníky do drahých restaurací

I obyčejný člověk může ochutnat vysokou gastronomii, tvrdí organizátoři prvního ročníku Grand Restaurant Festivalu. Za zážitkovou gastronomií za dostupné ceny nás po dobu jednoho měsíce zvou do nejvyhlášenějších pražských restaurací. Pavel Maurer vydavá hodnotící katalog nejlepších restaurací, pořádá letní Prague Food festival a letos poprvé i tuto zimní variantu. Vilém Faltýnek se Maurera zeptal, co ho k novému projektu přivedlo.

"Grand restaurant festival, který začíná 15. ledna a bude trvat měsíc, má několik motivů. Ten hlavní je, aby si obyčejní lidé mohli sáhnout na vysokou gastronomii. Vyzvali jsme jedny z nejlepších restaurací na našem trhu, aby uvařily pro obyčejné lidi za velmi nízké ceny. Ta základní ochutnávka i s pitím za 250 korun zahrnuje jedno kompletní jídlo, zatímco degustační ochutnávka za 600 korun zahrnuje tři degustační talíře a půl litru vína a půllitr minerálky."

To znamená, že se to odehrává v běžných restauracích? Není to žádný zvláštní prostor?

"Narozdíl od toho letního festivalu, který probíhá třeba v zahradách, na ostrovech či jiných pražských místech nebo uzavřených openair místech, tak toto je přímo návštěva jednotlivých restaurací, které si lidé na internetu vyhledají, podívají se, jestli se jim tam líbí nebo ne, a pak si udělají tu rezervaci."

Jaký má festival další cíl, kromě toho přiblížit kvalitní gratronomii běžným lidem?

Toto je cíl číslo jedna. A současně to, že ho děláme od polovičky ledna do poloviny února, souvisí s tím, že chceme trochu povzbudit obchod, obrat v těch restauracích. Protože to jsou pro mnohé restaurace mrtvé měsíce. My jsme je vyzvali: Pojďte uvařit trochu levněji a my vám dodáme návštěvníky, kteří by jinak po Vánocích šetřili."

To byl Pavel Maurer. A teď máme u mikrofonu šéfkuchaře hotelu Alcron Romana Pauluse. jak se liší svíčková, nebo jiné jídlo ve vaší restauraci od stejných jídel v běžných restauracích?

"Tak ono by se to v podstatě nemělo lišit. Protože my vaříme úplně normální svíčkovou z normálního masa a z normální kořenové zeleniny. To jídlo je prostě dokonalé samo o sobě. Ale je potřeba ho uvařit poctivě, tak jak se má."

A co si slibujete od účasti v tomto festivalu?

"Rádi bychom pozvali lidi do našeho hotelu, aby si neříkali, jé, to je ten Alcron, kam já se v životě nepodívám. Aby se nebáli a přišli. Ten zážitek samozřejmě stojí trochu víc peněz, ale je tu i ten servis kolem. Aby se přesvědčili, že je to prostě zážitková gastronomie, za kterou se vyplatí trochu si připlatit."