Temelín je po dvou dnech opět na plném výkonu

Jaderná elektrárna Temelín se po zhruba dvoudenní odstávce prvního bloku vrátila na plný výkon. Blok je od sobotních nočních hodin připojený do rozvodné sítě a ráno byl výkon jeho reaktoru 100 procent. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Václav Brom. Pracovníci elektrárny odpojili první blok ze sítě v noci na čtvrtek kvůli netěsnosti v systému chlazení generátoru. Současně snížili výkon reaktoru. Elektřinu začal blok opět dodávat v pátek po 23:00. Nyní pracují oba bloky naplno.

Technické problémy měl Temelín i 6. června, kdy v druhém bloku uniklo 3000 litrů radioaktivní vody, již zachytila speciální jímka. Elektrárnu 9. června zkontrolovali dva experti Evropské komise. Zajímali se o bezpečnostní systémy a postupy personálu při nehodách. Hodnocení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, který havárii označil za nepodstatnou, nezpochybnili. První blok elektrárny letos vyráběl energii jen krátce. Kvůli plánované revizi spojené s výměnou čtvrtiny paliva a kontrolou technologického zařízení byl od 17. dubna mimo provoz a elektřinu začal dodávat až 14. července. Druhý blok byl mimo provoz od 2. června, kdy ho kvůli závadě na transformátoru odstavil automatický systém řízení, dodávky obnovil 19. června.

Oba bloky Temelína od začátku roku vyrobily přes 7,2 milionu megawatthodin elektřiny. Počátkem srpna elektrárna oslavila dodávku 25 milionů megawatthodin elektřiny od svého spuštění v prosinci 2000; dosud tedy vyrobila tolik elektrické energie, které by stačilo pro potřeby všech obyvatel ČR po dobu 166 dnů.