Temelín přerušil kvůli závadě spouštění druhého bloku

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín přerušili v úterý po poledni spouštění druhého bloku, který v sobotu vyřadila porucha chlazení generátoru. Nedlouho před rozběhnutím bloku na plný výkon se objevila závada na systému odvodnění, řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Podle něj tak operátoři opět snížili výkon bloku a odpojili ho od sítě. "Jde jen o krátkodobé odstavení turbogenerátoru," dodal. Elektrárna by měla na plný výkon fungovat zřejmě ve středu dopoledne.

Znepokojení nad další závadou během posledních dnů vyjádřili členové sdružení Jihočeské matky. "Je to již trapné, ale znovu musím opakovat, že četnost poruch je vysoká. Bylo slíbeno, že komerční provoz bude bez problémů, ale neděje se tak," řekla ČTK předsedkyně sdružení Dana Kuchtová.

Bloky Temelína byly v posledních týdnech několikrát odstaveny. První blok byl kvůli plánovaným technickým úpravám v nejaderné části odpojen od Štědrého dne. Technici opět nastartovali reaktor prvního bloku před dvěma týdny. Druhý blok elektrárny byl preventivně odstaven zhruba před týdnem. Jaderná elektrárna Temelín pracuje od loňského 11. října v plném režimu.