Tender na dostavbu Dukovan je možné urychlit, shodli se Stanjura s Hamáčkem

ODS by byla pro co nejrychlejší vypsání tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl její první místopředseda a šéf poslanců Zbyněk Stanjura. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) by osobně byl pro, o věci hovoří s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) by ale měla tendr vypsat až příští vláda. Předseda Pirátů Ivan Bartoš považuje za nutnou úpravu parametrů.

Hamáček dnes zopakoval, že bezpečnostní dotazník dostanou pouze francouzská společnost EDF, korejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. Bezpečnostní test by měl podle dřívějšího vyjádření Havlíčka trvat zhruba sedm měsíců do konce listopadu. Stát v minulosti z dalších zájemců vyloučil firmy z Číny a po kauze Vrbětice také z Ruska.

"Otázky, které nás zajímají v dotazníku, dejme jako součást kvalifikačních předpokladů, můžeme začít hned a nebudeme ztrácet další měsíce," řekl Stanjura. Na stavbě bloku je podle něj politická shoda, zároveň má Česko zpoždění v harmonogramu. "Situace je jiná než před pár týdny a myslím, že je prostor pro to, abychom to zpoždění dohnali," připustil Hamáček.