Babiš: Krok k dostavbě Dukovan projedná bezpečnostní rada i vláda

Další kroky k plánované dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany mimořádně projedná v pondělí ráno Bezpečnostní rada státu a odpoledne vláda. Ve Sněmovně to dnes přislíbil premiér Andrej Babiš (ANO). Podle části opozice ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) obešel vládu i bezpečnostní složky, když o podklady k bezpečnostní prověrce by měl být požádán také ruský Rosatom.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura (ODS) s předběžným oslovením Rosatomu spojil změnu postoje KSČM k vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu. "Vidíme špinavý politický kšeft v přímém přenosu," prohlásil. Poslanec KSČM Leo Luzar následně nařkl Stanjuru ze lži. Proti Stanjurovým slovům se ohradil také Babiš. "Žádné kšefty ohledně zdraví a lidských životů našich občanů neděláme," zdůraznil.

Nynější krok k Dukovanům podle ministerského předsedy učinil Havlíček po konzultaci s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a bezpečnostními službami. Ministr vnitra Hamáček (ČSSD) ale uvedl, že byl informován jen ústně, písemný materiál ministerstvo vnitra nemá a Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědka, o stanovisko požádána nebyla.