Bezpečnostní dotazník k Dukovanům by měl odhalit složení konsorcií i jejich dodavatele

JE Dukovany, foto: IAEA Imagebank, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Požadavky na dodavatele nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany posoudí skupina zpravodajských služeb a bezpečnostních expertů.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za hnutí ANO by společnost ČEZ měla oslovit čtyři zájemce z USA, Francie, Jižní Koreje a Ruska.

Havlíček: Poprvé uvídíme, jaké mají firmy dodavatele

Karel Havlíček,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Tyto firmy se zároveň zavážou, že převzetí dotazníku nepovažují za oficiální zahájení tendru. Podle Havlíčka je bezpečnostní dotazník důležitý.

"Poprvé vlastně uvidíme v jakých konsorciích tam kdo chce jít, poprvé uvidíme jaké dodavatele a subdodavatele si budou brát. Je tam řada klíčových informací. Toto není mimořádný krok, toto doporučuje i Mezinárodní atomová agentura. Udělá se bezpečnostní screening všech potenciálních uchazečů a příští vláda bude mít dostatek informací pro to, aby se mohla rozhodnout."

Česko neoslovilo čínského zájemce, společnost CGN. To, že je mezi firmami i ruský Rosatom, vyvolalo kritiku opozice.

Vládní zmocněnec Míl kritizoval přizvání Rosatomu

Bezpečnostní dotazník, který bude zájemcům rozeslán, vytvoří pracovní skupina, v níž měl být i vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Toho ale vláda z funkce odvolala s odůvodněním, že nemá bezpečnostní prověrku.

Míl tvrdí, že po něm nikdo vyšší stupeň nepožadoval. S důvody odvolání nesouhlasí. Část opozice krok vlády spojuje s tím, že kritizoval přizvání Rosatomu. Jaroslav Míl uvedl, že při nedávném setkání s ministrem neslyšel žádné výtky.

Jaroslav Míl,  foto: Jana Přinosilová,  ČRo

"Vyjadřoval v té době spokojenost. Já jsem byl víceméně kritický k tomu postupu a bylo mi slíbeno, že se to během čtrnácti dnů vyřeší, a že to budeme projednávat."

Míl nesouhlasil také s tím, aby uchazeči nyní dostávali celou poptávkovou dokumentaci. Podle něj to není při jejich bezpečnostním prověření potřeba. Zároveň apeloval na to, aby zájemci měli minimálně 12 měsíců na zpracování své nabídky.

Část představitelů opozice spojuje Mílovo odvolání s tím, že Česko plánuje oslovit i Rosatom. Předseda ODS Petr Fiala krok označil za podezřelý a nedůvěryhodný, podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) odvoláním Míla potvrdil, že jeho cílem je umést cestu Rosatomu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš na twitteru uvedl, že Míl dokázal při přípravě projektu hájit zájem českého státu.

Dukovany pokrývají 20 procent spotřeby elektřiny

Dukovany byla druhá jaderná elektrárna v Československu. Stavba začala v roce 1978. Má čtyři jaderné reaktory a pokrývá asi 20 procent z celkové spotřeby elektřiny v Česku.

Pro potřeby elektrárny bylo vybudováno Vodní dílo Dalešice, jako obří zásobárna chladicí vody. Shoda o dostavbě nového bloku není ani v politických stranách. Někteří poslanci ji podporují, jiní jsou razantně proti.