Teplická filharmonie zahraje v Praze 1. symfonii Vladimíra Franze

Severočeská filharmonie uvede 28. října v Rudolfinu v pražské premiéře 1. symfonii Písně o samotách skladatele Vladimíra Franze. Skladba poprvé zazněla v červnu v Teplicích. Autor své dílo pro sólový baryton a dětský hlas, vypravěče, dětský a smíšený sbor, varhany a velký orchestr charakterizuje jako "zprávu o světě, kde civilizace ztratila vztah k vyšší autoritě". V roce 2006 má pražské Národní divadlo uvést podle agentury Aura-Pont jeho operu Válka s mloky podle románu Karla Čapka.

Ve zhudebněných textech se v jeho 1. symfonii setkává česká a německá poezie. Verše Friedricha Nietzscheho představují podle skladatele dionýsovskou radost, Georg Trakl reprezentuje až křečovité zoufalství, Bertolt Brecht expresi a naději, Karel Toman zase sepětí Boha a přírody. Pod taktovkou Milana Svobody se na koncertu má podílet v barytonovém sólu Ivan Kusnjer a spolu s ním Pražský komorní sbor s Dětským sbor Fontána.

Vladimír Franz (1959), známý nekonformní umělec proslulý rovněž tetováním po celém těle, je v hudební sféře znám především jako autor scénické hudby ke stovce divadelních inscenací. Své aktivity však dělí rovnoměrně mezi hudbu, divadlo a výtvarné umění. Uspořádal více než čtyřicet samostatných výstav. Nedávno se stal profesorem na Akademii múzických umění, kde vede kabinet scénické hudby.