Do prezidentské volby se hlásí 20 lidí, podmínky splnilo asi 11

Foto: ČTK

V úterý úderem 16 hodiny skončila lhůta, do které se mohli na ministerstvu vnitra registrovat kandidáti na prezidenta. Do první přímé volby se přihlásilo 20 kandidátů. 11 z nich zřejmě splnilo podmínky kandidatury. Favority jsou podle dosavadních průzkumů expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman, jejich největšími konkurenty pak místopředseda a senátor ČSSD Jiří Dienstbier nebo podnikatel a nově zvolený senátor Tomio Okamura.

Zleva Jiří Dienstbier,  Miloš Zeman,  Jan Fischer a Přemysl Sobotka,  foto: ČTK
Podmínkou kandidatury je podpora 20 poslanců nebo 10 senátorů. Pokud ji kandidáti nemají, musí odevzdat petice s minimálně 50 tisíci podpisy. Zda podmínky splňují, ověří ministerstvo vnitra, uvedl ředitel odboru všeobecné správy Václav Henych:

"Máme směny po osmi hodinách, čili 24 hodin denně. Předpokládáme, že bychom vše měli stihnout během 14 až 16 dnů. To je lhůta, kterou nám k tomu dává zákon."

Nejvíce podpisů - 105.000 získal expremiér Miloš Zeman, který kandidoval proti Václavu Klausovi před deseti lety. Je známý svými bonmoty. Devět let šéfoval ČSSD, která se pod jeho vedením vypracovala v jednu ze dvou nejsilnějších politických stran. Po Zemanově odchodu do důchodu se pravidelně spekulovalo o jeho návratu do politiky.

Další expremiér úřednické vlády Jan Fischer získal 101.000 hlasů. Původním vzděláním je matematik, statistik. Byl členem mise MMF, která měla položit základy statistické služby ve Východním Timoru. Nyní je viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Vladimír Franz,  foto: ČTK
Téměř 88.400 podpisů dostal skladatel a výtvarník Vladimír Franz. Vzděláním právník dnes vede Kabinet scénické hudby Akademii múzických umění a je šestinásobným držitelem ceny Alfreda Radoka. Proslul i svým rozsáhlým tetováním. Jeho kandidatuře předcházela recesistická akce na sociálních sítích. Nečekaný ohlas přiměl Franze k tomu, aby se o nejvyšší ústavní post skutečně ucházel.

Zatím jsme se zmínili o třech kandidátech, ale už nyní se jedná o desítky tisíc podpisů, které se musí zkontrolovat. Podle Václava Henycha z ministerstva vnitra se nejdříve kontrolují základní náležitosti. Pak následuje kontrola pravosti podpisů pod peticemi.

"Druhá fáze kontroly bude spočívat v tom, že u vybraného vzorku 8.500 podpisů budeme prověřovat, zda ta osoba skutečně existuje v základním registru obyvatel."

Podle politologů nelze podle počtu sebraných podpisů vyvozovat, jaké mají kandidáti šance do budoucna. Počty vypovídají spíše o tom, jakým způsobem je uchazeči o prezidentský post sbírali - například kolik na to nasadili dobrovolníků.

Zuzana Roithová,  foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Další kandidátce - europoslankyni za KDU-ČSL Zuzaně Roithové dalo svůj hlas 81.000 lidí. Jako lékařka je spoluzakladatelkou Asociace nemocnic ČR. V poslední době se angažovala v případu vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. Málokdo o ní ví, že je bývalá horolezkyně. Na poslední chvíli dodala podpisy i herečka Táňa Fischerová. Tu podpořilo 72.600 lidí. Během působení ve Sněmovně byla mezi předkladateli zákona o registrovaném partnerství. Nově zvolený senátor Tomio Okamura kandiduje s podporou asi 61.500 voličů. Jak už napovídá jeho jméno, jeho otec pochází z Japonska, kde prožil část dětství. Dnes podniká převážně v cestovním ruchu a je mediálně známou tváří. Kolem 60.000 podpisů nashromáždil někdejší polistopadový ministr, nyní bankéř Vladimír Dlouhý. V 90. letech se v průzkumech veřejného mínění řadil k nejpopulárnějším českým politikům. 55.000 lidí dalo svůj hlas Janě Bobošíkové, původně pracovala jako novinářka, stala se europoslankyní. V roce 2008 ji KSČM navrhla na prezidentku, kandidatury se vzdala ještě před prvním kolem hlasování.

To byli kandidáti, kteří shromažďovali podpisy. Další nominovaly politické strany. S parlamentní nominací tak jdou do voleb Jiří Dienstbier, místopředseda ČSSD, dále vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS. Jsou v politice dostatečně známí. Například Přemysl Sobotka, původním vzděláním lékař, je jedním z nejdéle sloužících členů Senátu. V horní komoře zasedá nepřetržitě od roku 1996. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pochází ze známého šlechtického rodu a ví se o něm, že se nevyhýbá ani ostřejším střetům. Jiří Dienstbier, i když je stranickým kandidátem, také sesbíral potřebný počet podpisů. Bude zřejmě fotbalovým fanouškem. V roce 2005 patřil mezi zakládající členy Družstva fanoušků Bohemians, díky kterému se klub podařilo zachránit z konkurzu.

Do poslední chvíle se čekalo, zda se do volebního klání nezapojí ekonom Jan Švejnar, který se o post prezidenta utkal s Václavem Klausem. Podle průzkumů by nebyl bez šancí. Nestihl však získat deset senátorských hlasů. Potvrdil to lidovecký senátor Jiří Čunek, který podpisy sháněl:

"Po té informační hysterii jsem zavolal do týmu Jana Švejnara a ptal jsem se, zda kandiduje. Oni mi odpověděli, že nikoliv. Tím považuji celou záležitost za vyřešenou."

Potřebnou podporu poslanců, senátorů či dostatek podpisů nesehnali prezidentův tajemník Ladislav Jakl, předseda krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas nebo bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák. Ministerstvo pak obdrželo i další přihlášky od lidí, kteří nominovali sami sebe, ale patrně nesplnili zákonem stanovené podmínky.