Jan Švejnar ukončil dohady, nebude kandidovat v prezidentských volbách

Jan Švejnar

Čechoameričan Jan Švejnar nepůjde do prvních přímých prezidentských voleb v České republice. Světově uznávaný ekonom, který v r. 2008 těsně prohrál v prezidentských volbách proti Václavu Klausovi, v úterý ukončil dlouhé týdny dohadů a oznámil, že se letošních voleb nezúčastní. Chce se věnovat své akademické kariéře na Kolumbijské univerzitě v New Yorku a vedení tamního prestižního Centra pro globální hospodářskou politiku. Ve svém prohlášení uvedl, že se chce i nadále aktivně podílet na veřejném životě v Česku. Co toto rozhodnutí znamená pro další prezidentské kandidáty, především pro dosavadní favority voleb Jana Fischera a Miloše Zemana? Na to jsme se zeptali politologa ze Západočeské univerzity v Plzni Lukáše Valeše:

"Já se domnívám, že pro ostatní kandidáty se vlastně vůbec nic nemění. Ty důvody, které k tomu profesora Švejnara vedly, mohly být osobní a mohly to být i důvody naprosto pragmatické. Voličům, kteří by podpořili Jana Švejnara, se nabízí celá řada alternativních kandidátů, s podobnou orientací, vysokoškolsky vzdělaných a podobně. Myslím si, že těch nezávislých kandidátů je už téměř přehršel, tudíž by Jan Švejnar v této chvíli ani neměl výraznější šance. To jeho odmítnutí vstoupit do přímého prezidentského klání je celkem pochopitelné."

Přesto mu i poslední průzkumy, samozřejmě velmi předběžné, dávaly ještě relativně slušnou šanci. Podle předpokladů se pohyboval někde na třetím, čtvrtém místě. Komu podle vás tyto hlasy mohou připadnout?

"Já se domnívám, že ten přesun hlasů, i vzhledem k tomu, že pan profesor Švejnar se vymezoval jako spíše nezávislý kandidát, půjde ve prospěch Jana Fischera. Nicméně vzhledem k tomu, že původní stranou, která ho navrhovala v předchozí prezidentské volbě, byla sociální demokracie, nelze vyloučit, že část hlasů převezmou i oba levicoví kandidáti. To znamená Miloš Zeman a částečně třeba i Jiří Dientsbier. Odstoupení Jana Švejnara ale možná bude pro ostatní kandidáty znamenat, že o vítězství ve volbách se poperou oba dva nejvýznamnější kandidáti, to znamená Miloš Zeman na straně jedné a Jan Fischer na straně druhé. Nemyslím si, že by Švejnarovo odstoupení významným způsobem zvýhodnilo některého z nich, ale oba dva posílí v jejich ambicích oproti zbytku pelotonu."

Poslední otázka je samozřejmě s vědomím, že je silně spekulativní. Co by podle vás Jan Švejnar jako případná hlava státu mohl přinést do české politické kultury nebo na českou politickou scénu?

"Určitě věcnost. Jan Švejnar měl podle mého názoru dva základní pozitivní body pro prezidentskou volbu. Zaprvé věcnost, která je daná jeho akademickým prostředím. Bylo možné očekávat, že Jan Švejnar skutečně bude kandidátem, který bude směřovat spíše ke stmelování společnosti. Nebude jako současná hlava státu vést k polarizaci společnosti, ať už názorové, nebo například v otázkách zahraniční politiky. A druhá věc, kde je myslím docela škoda, že se neuplatní, je ten vklad amerického působení. Jan Švejnar je člověk, který se dokázal po své emigraci velmi úspěšně etablovat v zahraničí. A ta americká zkušenost, ten světový rozměr, by se české republice v dnešním globálním světě určitě hodil."

Podobný názor má i Čechoameričan Martin Jan Stránský, lékař, publicista a také poradce profesora Švejnara v chystané prezidentské kampani:

"Myslím si, že v kdyby se stal prezidentem, určitě by měl mezinárodnější přístup, týkající se jak naší domácí politiky, tak politiky ve vztahu k Evropské unii a zahraničí. Neříkám, že ostatní kandidáti by se o to taky nepokoušeli, ale myslím si, že jeho přístup by byl skutečně světový a vyvážený. A hlavně by pracoval na tom, aby odboural jakoukoliv nervozitu ohledně české pozice a Evropské unie. Vím že ho taky velice zajímalo, aby v naší zemi začal otevřený dialog týkající se české národní identity a naší budoucnosti v Evropě."