Prezident nezvolen - druhá volba začíná v pátek

Foto: ČTK

Poslancům a senátorům se prezidenta zvolit nepodařilo. Volbu provázely zdlouhavé procedurální tahanice a tři politici skončili v nemocnici. Zákonodárci jednali zhruba 15 hodin, atmosféra houstla a politici se vzájemně osočovali z nátlaku. Vraťme na závěr volby prezidenta.

Foto: ČTK
"Ve třetím kole první volby nebyl zvolen žádný kandidát. Konstatuji, že tedy prezident nebyl zvolen,"

ohlásil výsledky voleb předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, který schůzi řídil. O úřad prezidenta se ucházeli Václav Klaus a Jan Švejnar. Ve třetím kole volby se hlasy senátorů a poslanců, na rozdíl od předchozích kol, sčítaly. Klausovi chyběl ke zvolení jeden hlas. Získal jich 139, jeho protikandidát Švejnar 113 hlasů. Dá se říct, že vyšla strategie komunistů, kteří v sobotu ráno oznámili, že ve třetím kole první volby nikoho nepodpoří. Chtějí totiž do druhé volby nasadit svého kandidáta.

Vraťme se ale k samotnému průběhu volby, která trvala zhruba 15 hodin. Začala v pátek ráno ve Španělském sále Pražského hradu, a pokračovala až do sobotního odpoledne. Už dopředu se dala tušit velká bitva o způsob volby prezidenta. Politikům se totiž nepodařilo shodnout na tom, zda bude volba veřejná nebo tajná. Se svými projevy nejdříve vystoupili oba kandidáti. Václav Klaus zdůraznil stabilitu, zkušenost a kontinuitu. Jan Švejnar upozornil na svůj pohled do budoucnosti a snahu vytvořit Českou republiku bez bariér. Volba se následně změnila v mnohahodinové dohadování o kandidátech a formě hlasování. Nakonec zvítězila volba veřejná, kdy zvednuté ruce poslanců počítali skrutátoři a televizní diváci neměli příliš velký přehled, kdo koho volil. Jednání nebylo podle politologa Zdeňka Zbořila dobrou vizitkou politické reprezentace.

Václav Klaus,  foto: ČTK
"Mě to nijak nepřekvapilo. Dokonce bych řekl, že i ty procedurální tahanice nebyly nic mimořádného. To tak v parlamentu bývá. Ale neslušné bylo chování se ne ke kandidátům, nějakému panu Klausovi nebo panu Švejnarovi, ale k té funkci prezidenta, k té nejvyšší instituci v zemi. To, že si je tam pozvali hned ráno, a nechali je tam sedět, aniž jim pomalu dovolili se jít vyčurat, a seděli ještě v těch oslovských lavicích, a oni si vyřizovali nějaké svoje půtky, to snad ti poslanci nechodili ani do tanečních."

O napjaté atmosféře volby svědčí i fakt, že kvůli zdravotním potížím nakonec chyběli tři volitelé. Zákonodárci se vzájemně obviňovali z nátlaku na některé kolegy. Mladá fronta Dnes dokonce píše, že o zvolení prezidenta se rozhodovalo na WC. Tady neznámý muž vyhrožoval lidoveckému senátorovi Josefu Kalbáčovi, který hlasoval pro Klause. Před klíčovým hlasováním se mu udělalo špatně a odešel. Další senátor Karel Barták zase řekl, že pokud se hlava státu bude i příště vybírat veřejně, opět volit nebude.

Jan Švejnar,  foto: ČTK
"Chci volit tajně, abych se mohl rozhodnout zcela svobodně. Oba kandidáti jsou velmi kvalitní, ale svého favorita mám."

A co bude dál? Druhá volba. Ochotu se jí účastnit už projevili oba kandidáti.

"Budu se účastnit další volby."

řekl Jan Švejnar a Václav Klaus dodal.

"Takové to pověstné: jedeme dál, samozřejmě platí."

Vše tedy začíná od bodu nula. Jisté je jen to, že se prezident volí v pátek 15. února. A jak bude druhá volba vypadat? Podle politologa Zdeňka Zbořila se možná bude vše točit kolem procedurálních otázek.

"Doufejme, že si to dokážou nějak vyřídit před tím. Já se domnívám, že pro tajnou volbu se nakonec rozhodne ODS, lidovci a že možná s přispěním KSČM ji prosadí. Protože ten špatný dojem, který vznikl z té tzv. otevřené volby, je tedy zdrcující. Pokud dojde k tajné volbě, tak tam má Václav Klaus velké naděje, pokud k ní nedojde, tak se samozřejmě bude zase zvyšovat cena KSČM, se kterou budou muset všichni jednat."