Klaus a Švejnar do poslední chvíle usilují o hlasy

Jan Švejnar, foto: ČTK

Překvapení se sice nečekalo, ale až od půlnoci z úterý na středu je definitivně jasné, že páteční volby prezidenta České republiky se mohou zúčastnit pouze Václav Klaus a Jan Švejnar. Další kandidáti by mohli vstoupit do hry až v případě neúspěchu obou kandidátů v další volbě. Stávající uchazeči zatím využívají posledních dnů a hodin k setkáním s voliteli.

Jan Švejnar,  foto: ČTK
V úterý uplynula lhůta pro navrhování kandidátů na úřad prezidenta. Ve hře zůstala dvojice dosud známých uchazečů, z nichž ani jeden nemůže s jistotu počítat s nadpoloviční většinou hlasů volitelů. Oba tak pokračují v návštěvách parlamentních klubů. Prezident Václav Klaus se v úterý setkal se senátory Občanské demokratické strany, která mu od začátku slibuje stoprocentní podporu. Poslance ODS tentýž den navštívil Jan Švejnar, který zde ale setrval jen pár minut.

"My jsme jasně deklarovali, že jsme strana korektní a slušná, že pokud Jan Švejnar bude mít zájem vystoupit na klubech, tak tomu nebudeme bránit," vysvětlil premiér a šéf ODS Mirek Topolánek zdvořilostní přijetí Klausova protikandidáta, který se po krátkém vystoupení nedočkal žádných otázek. "Já myslím, že to nebylo zbytečné. Naopak. Já myslím že to bylo důležité ať už z hlediska toho, že já jsem mohl informovat o tom, jak postupuji, jaké jsou mé názory, jaké jsou mé postoje," pochvaloval si Jan Švejnar setkání s poslanci ODS, u kterých stále doufá získat nějaké hlasy. Šéf klubu Petr Tluchoř to ale vylučuje: "Já nemám ani nejmenší pochybnost o tom, že 81 poslanců Občanské demokratické strany bude volit svého kandidáta Václava Klause."

Prezident tak nadále spoléhá na ODS a část křesťanských demokratů, zbytek lidovců spolu se zelenými, sociálními demokraty a nezávislými senátory by pak měl tvořit tábor Švejnarových volitelů. Pokud se na takto avizované podpoře nic nezmění, rozhodly by hlasy komunistů. Jejich poslance Václav Klaus navštívil v úterý: "Já myslím, že jsem své postoje v řadě věcí vysvětlil. Samozřejmě, žádné hlasy mně přislíbeny bohužel nebyly." Ve středu pak prezident před poslanci ČSSD zopakoval, že možná účast KSČM ve vládě není na pořadu dne: "Pocit, názor naší země, a myslím že i KSČM sama dneska neusiluje o to, aby se stala vládní stranou."

Václav Klaus,  foto: ČTK
Směrem k ČSSD ale Klaus jako svou přednost uvedl schopnost najít s ní v důležitých okamžicích společnou řeč a nalézat řešení. Stejně jako Švejnar v řadách ODS, i Klaus mezi sociálními demokraty věří v šanci je oslovit a najít hlasy ve svůj prospěch, což zase popírá místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach: "Naši poslanci možná nemusí být přesvědčeni o tom, že pan profesor Švejnar je ideální kandidát, ale myslím si, že žádný z nich nemá důvod volit Václava Klause."

Jan Švejnar zatím ve středu už podruhé navštívil komunistické poslance. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa na ně v řadě otázek udělal lepší dojem než při své loňské návštěvě, jejich hlasy ale prý jisté nemá. Definitivně se komunisté mají o svém postupu rozhodnout ve čtvrtek. Dosud platila předběžná úvaha, že KSČM nechá projít Švejnara do třetího kola, aby měl Klaus protikandidáta, a poté nedá hlasy nikomu, aby do další volby mohla hledat vhodnější osobu. Trochu překvapivě tak vyznělo středeční prohlášení lídra komunistů, že asi polovina jejich poslanců se kloní ke Švejnarovi, zatímco druhá dává přednost Klausovi.

Otevřenou otázkou zatím zůstává, do jaké míry mohou pátečním rozhodováním volitelů zamíchat neukončený spor, zda bude hlasování tajné nebo veřejné.