Seznam kandidátů na prezidentský post se rozrůstá

Le Château de Prague

Na seznam kandidátů na prezidentský post přibylo další jméno. Občanští demokraté vyšlou do boje o Hrad místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku. 50 tisíc podpisů nedávno nasbíral expremiér Miloš Zeman. Objevují se však i další jména, podpisy začne sbírat také bývalý ministr průmyslu Vladimír Dlouhý.

Přemysl Sobotka
Češi si přímou volbu prezidenta vyzkouší začátkem příštího roku poprvé. Kandidáta může navrhnout 20 poslanců, 10 senátorů nebo petice občanů s alespoň 50 tisíci podpisy. Na seznam přibylo ve čtvrtek jméno senátora za ODS Přemysla Sobotky. Ten ve vnitrostranických primárkách porazil europoslance Evžena Tošenovského. Podle průzkumů veřejného mínění však zatím někdejší dlouholetý předseda Senátu Přemysl Sobotka nepatří k favoritům.

"Očekávám, že rozhodující budou průzkumy až na konci roku a hlavně rozhodující bude výsledek,"

říká Přemysl Sobotka. Premiér a šéf ODS Petr Nečas považuje Sobotku za silného a zkušeného prezidentského kandidáta:

Jiří Dienstbier
"Je jasný, názorově čitelný, nepopulistický, nicméně kandidát, který má politickou zkušenost a schopnost oslovit voliče. Má moji plnou podporu."

Dalším stranickým kandidátem je středočeský senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. Předpokládá, že jeho kampaň bude skromnější, než povolených 50 miliónů na dvě kola volby:

"Prezident republiky může velmi ovlivňovat společenskou atmosféru. Jednak tím, jak korektně bude využívat svoje pravomoci, jednak tím, že bude vyvolávat debatu o zásadních politických a společenských problémech a bude se snažit přispívat k nalezení řešení."

Miloš Zeman
Sociální demokraté původně uvažovali také o nestraníkovi Janu Švejnarovi, který o post prezidenta už bojoval, ovšem nikoliv v přímé volbě. Ten se zatím, i když mu zprvu průzkumy přisuzovaly vysoké šance, nerozhodl. Dienstbier tak protikandidáta neměl. V diskusi před volbou nicméně zaznívalo jméno někdejšího premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana. Ten už shromáždil padesát tisíc podpisů a může vyrazit do boje o Hrad. Jeho Strana práv občanů - Zemanovci mu stihla podpisy sesbírat za dva měsíce a další prý přibývají. Miloš Zeman také potvrdil, že se definitivně rozhodl boje o prezidentský úřad účastnit:

"Protože příliš dlouhé váhání znedůvěryhodňuje jakéhokoliv kandidáta, rozhodl jsem se z rukou těch občanů, kteří tuto petici buď podepsali nebo v budoucnosti podepíší, že přijmu kandidaturu na prezidenta České republiky."

Je možné, že svého relativně úspěšného bývalého předsedu Zemana podpoří v přímé volbě i část sociálních demokratů. Známí už jsou i další uchazeči o prezidentský post. TOP 09 již dříve navrhla svého předsedu, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Lidovci sázejí na Zuzanu Roithovou a Suverenita na Janu Bobošíkovou. Do hry o prezidentské křeslo vstoupil i prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Nejvíce však průzkumy veřejného mínění favorizují bývalého premiéra úřednické vlády Jana Fischera, který k funkci prezidenta řekl:

Jan Fischer,  foto: Vláda ČR
"Lidé v něm vidí určitý étos, vidí v něm nějakou možná i poslední instanci, jako někoho, na koho se mohou obracet, když ostatní selhává."

Kartami však může zamíchat další kandidát, bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Ten oznámil zájem o prezidentskou funkci v pátek. V 90. letech patřil k nejpopulárnějším politikům v zemi, dnes je nestraník a působí jako poradce americké banky Goldman Sachs. Je také členem Národní ekonomické rady vlády. Chtěl by mimo jiné zvýšit sebevědomí Čechů a zrychlit růst životní úrovně, odmítá vstup do současné eurozóny. Čím se chce odlišit od ostatních kandidátů?

"Chtěl bych se odlišit určitou fyzickou kondicí, myšlením, pružností, určitými zkušenostmi. Mluvím pěti jazyky. Ale jistě jsou zde kandidáti, kteří lecjakou z těchto vlastností také mají."

Média vnímají Vladimíra Dlouhého jako možného konkurenta v hledání hlasů voličů ODS. Podle ředitele sociologické společnosti Factum Invenio Jana Herzmanna by mohl veřejnost zaujmout. Myslí si, že z kandidatury Vladimíra Dlouhého může nejvíce těžit Miloš Zeman. Dlouhý se totiž bude ucházet o hlasy stejné skupiny voličů, kteří preferují Švejnara a Fischera.

"Zatím to vypadalo, že toho druhého kola by postoupili buď Jan Fischer nebo Jan Švejnar nebo případně Fischer a Miloš Zeman. Teď kdo ví, co se stane, když se budou o hlasy lidí, kteří chtějí nestranického prezidenta dělit ne dva, ale tři."

Do voleb zbývá téměř půl roku a do té doby může být všechno jinak. Ostatně před šesti měsíci, když se uvažovalo o nástupci Václava Klause, tak se jméno Vladimíra Dlouhého mezi adepty vůbec neobjevovalo. Rovněž ještě před několika týdny se bralo téměř za hotovou věc, že si to v boji o Hrad rozdají ve druhém kole Fischer a Švejnar. Nyní druhého jmenovaného vytlačuje z pomyslného finálového klání Miloš Zeman. Nového prezidenta pak čekají určitá omezení. Politici v zákoně omezili jeho právo zastavit trestní řízení, rozšířili výčet důvodů pro jeho odvolání a imunitu bude mít přímo volený prezident jen po dobu, kdy bude ve funkci.