Termín voleb v pražské židovské obci je po dnešku nejasný

Nad termínem a pravidly voleb, které by měly vyřešit rozkol v pražské židovské obci, se po neděli vznáší otazník. Předpokládalo se, že volby se uskuteční v dubnu. Většina z účastníků jednání obce v Městské knihovně se ale přiklonila k názoru, že je třeba ještě pracovat na volebním řádu. ČTK o jednání informoval člen obce Tomáš Jelínek. "Volební řád je zástupný problém. Pan Jelínek chtěl odložit volby, neznámo z jakých důvodů," řekl Jelínkův oponent František Bányai, který obec do předčasných voleb vede. V dubnu ale podle něj volby "určitě nebudou". Jelínek uvedl, že druhá strana sporu, reprezentovaná Bányaiem, v lednu vyhlásila volby, ačkoli volební řád chtěla schválit až dnes. Podle Jelínka však není správné přijímat ho až tehdy, kdy už byly vydány seznamy voličů a různé volební komise pracují, aniž byly schváleny. Shromáždění obce v neděli také volební řád neschválilo, dodal. Většina z účastníků jednání se podle Jelínka shodla na tom, že do něj musí být zapracovány připomínky a volby mohou být vyhlášeny teprve ve chvíli, kdy bude existovat platný volební řád. Lednové vyhlášení voleb bylo tedy nedělním rozhodnutím vlastně anulováno, soudí Jelínek.

Na podzim byla reprezentaci obce vedené Jelínkem vyslovena nedůvěra. "Byl jsem protiprávně zbaven funkce," uvedl Jelínek. Bányaie tehdy zvolila část členů počtem přesahujícím 200 hlasů. Jelínka podpořila v korespondenčním hlasování o důvěře reprezentaci obce třetina ze zhruba 1500 členů. Obě strany tvrdí, že právě jejich postup je legální, že odpovídá stanovám, které druzí naopak vykládají špatně.

Pražská židovská obec je tedy nyní rozdělena na dvě hlavní frakce. Na jedné straně stojí platforma Obec pro všechny, na druhé Koalice kolem předsedy Jelínka. Koalice vydala deklaraci, v níž dosavadní přípravu voleb kritizuje. Jelínek ČTK řekl, že volby by se neměly odkládat. "Ale musí to být volby, které budou garantovat, že na přípravě se budou podílet všechny strany, které v obci jsou," uvedl.