Přehled tisku

0:00
/
0:00

V nemocnicích na službách ubude zdravotníků. Zkušení lékaři už nemusí být přítomni, stačí, když budou na e-mailu. Novou vyhlášku chystá ministr zdravotnictví Leoš Heger.

V nemocnicích na službách ubude zdravotníků. Zkušení lékaři už nemusí být přítomni, stačí, když budou na e-mailu. Novou vyhlášku chystá ministr zdravotnictví Leoš Heger. Cílem je šetřit. Jak píše Mladá fronta dnes, přestavte si porodnici, kde slouží jeden lékař sotva dva roky po škole. Narazí na komplikovaný porod, s nímž si nebude vědět rady, a tak po telefonu vylíčí svému zkušenějšímu kolegovi, co se děje. A ten mu e-mailem, třeba z dovolené z alpské sjezdovky, pošle instrukce, co dělat. Podle listu to tak bude v nemocnicích skutečně probíhat, pokud na jaře začne platit personální vyhláška ministerstva zdravotnictví. To je předpis, který upravuje, kolik má být v nemocnicích sester na odděleních, lékařů či sanitářů a s jakou praxí. Lékařská komora je však tvrdě proti. Obává se zhoršení péče o pacienty. Viceprezident komory Zdeněk Mrozek uvedl, že v nemocnici vybavené podle této personální vyhlášky by nechtěl sloužit jako lékař a už vůbec by se v ní nechtěl ocitnout jako pacient. Kromě změn co do praxe a zkušeností sloužících lékařů se také nově zmenšuje počet lékařů, kteří se mají o pacienty starat. Dosud bylo na odděleních anesteziologicko-resuscitační péče osm lékařů na 12 lůžek, nově má být jen jeden. Lékaře vyhláška natolik vyděsila, že chodí na ministerstvo žádat o změnu. Ministr však říká, že vyhláška nastavila pravidla pro minimální počty lékařů a minimální profesní požadavky. Je na vedení nemocnice, kolik lékařů zajistí.


Vyhrocený konflikt státních zástupců, který otřásá jejich důvěryhodností, může zcela změnit poměr sil v justici, píše deník Právo. Klíčem je pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, který se minulý týden po vyhraném soudu vrátil na svůj post. Pokud se ho ministru spravedlnosti nepodaří sesadit, tak může skončit nejenom sám Jiří Pospíšil, ale také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten v rozhovoru pro Právo uvedl: buď Rampula nebo já. Zástupce Rampula řekl, že ze své funkce dobrovolně neodstoupí. Pro Zemana je současný stav nesnesitelný. Tento týden se s Rampulou chce sejít a všechno si vyříkat. Klíčová schůzka čeká i ministra spravedlnosti Pospíšila, se kterým se chce sejít premiér Nečas.


Jaromír Dušek
Stále vlivný železniční odborář Jaromír Dušek podle deníku E15 drží v napětí celý resort dopravy. Duškovi vadí, že řízením Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) je už rok a půl pověřen Pavel Habarta, aniž má pro to zákonnou kvalifikaci, a případ chce dotáhnout k Nejvyššímu správnímu soudu. Má i dopis pro Evropskou komisi, ve kterém upozorňuje, že miliardové dotace podepisuje neoprávněná osoba. Pokud uspěje, mohou být podle deníku zpochybněny Habartou podepsané smlouvy na miliardy, čerpání evropských dotací na železnici a například i výpovědi pro stovky zaměstnanců. Dušek přitom není bez šancí, cituje list právníka. Obavy prý netají ani ministr dopravy Dobeš. Ministr se bojí právě možné debaty o platnosti smluv. Na druhé straně je přesvědčen, že byly podepsány v dobré víře, a tudíž je jejich platnost nezpochybnitelná, píše E15.


Vzniká zákon proti zastupitelům a poslancům, kteří si chodí do státních firem jen 'vysedět' odměny a nemají potřebnou kvalifikaci. Připravuje ho ministerstvo financí. Nově by ministerstva a radnice měly pustit do firem jen odborníky, píše Mladá fronta Dnes. Dodává, že z pražského Dopravního podniku utíkají peníze všemi směry. Co týden vyjde najevo nějaká kauza. V představenstvu a dozorčí radě sedí i politici z ODS a ČSSD. Podnik však před skandálem neuhlídali. Rekordmanem je podle listu brněnský zastupitel Stanislav Michalík. Sedí v pěti městských firmách s hodně rozmanitým zaměřením - lesy, teplárny, komunikace a veletrhy. Připravovaný zákon by měl zabránit tomu, aby v radách seděli politici jako 'odborníci na všechno'. Veřejné mají být i zásady odměňování. Autorem zákona je náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. Zákon má však několik úskalí. Teoreticky by nebránil zastupitelstvu, aby jako 'kvalifikační předpoklad' vybralo třeba členství v politické straně nebo ušilo konkrétnímu člověku předpoklady na míru. Nemluvě o tom, že lidé s právnickým nebo ekonomickým vzděláním snadno obhájí jmenování do jakékoliv firmy.


Do spoření na penzi se pouští první nebankovní společnost. Zdá se, že změny v penzijním připojištění, které nastanou od ledna příštího roku, lákají nové hráče. První, kdo se rozhodl založit penzijní společnost, je podle Hospodářských novin investiční firma Conseq. Firmu podle listu láká především to, že po reformě nebudou muset fondy, do kterých si lidé dobrovolně přispívají, investovat tak opatrně jako dosud. I když investiční firma bude spíše menším hráčem, jeho rozhodnutí je signál, že reforma penzí je pro nováčky přitažlivá. Plány na založení penzijní společnosti a zapojení do nového systému penzí deklarovalo nejen všech devět tuzemských penzijních fondů, ale penzijní fondy jsou i v hledáčku dalších společností, píšou Hospodářské noviny.


Aktivisté požadují zřídit v novém nákupním centru alespoň památník holokaustu. Jak píší Lidové noviny, holešovickým seřadištěm v Praze prošlo za pět válečných let téměř 45 tisíc Židů. Zhruba šest dřevěných domků, kterých se dotkl holokaust, bylo strženo před třemi lety. Zbylo po nich jen oraniště, po kterém právě v těchto dnech jezdí bagry a rovnají terén pro nákupní centrum. Některým lidem se tento plán nelíbí. Požadují, aby alespoň uprostřed nákupního centra stál památník holokaustu. Také investor se ve smlouvě zavázal, že vypíše na památník o rozloze 80 metrů čtverečních celosvětový konkurz. Mezitím se ale do čela komerčního centra postavil nový developer a zastupitelstvo bude o prodeji tohoto pozemku jednat. Radnice i developerská společnost tvrdí, že závazek hodlají dodržet. Radnice však o památníku s investorem přímo nejednala, firma o konkrétních plánech bude uvažovat až v druhé polovině roku. Židovská obec v Praze za památník bojovat nechce, přijde jí to totiž nedůstojné.


Podvod na 200 tisíc domácností - takový je titulek Lidových novin. Přejděte k nám. Na rozdíl od ostatních firem nezdražíme. Tak ještě v prosinci loňského roku lákala své nové zákazníky na odběr 'levnější' elektřiny společnost Bohemia Energy. Teď je vše jinak. Pro více než 200.000 domácností a malých firem v únoru firma bez jakékoli publicity navýšila platby za megawatthodinu spotřebované energie o pět až osm procent. V závěru roku prý přitom společnost uváděla, že na rozdíl od konkurentů ceny nezvedne. Většina dodavatelů včetně skupiny ČEZ a Pražské energetiky ceny s ohledem na nárůst na energetických burzách od ledna zvýšila. Bohemia Energy podle deníku přiznává, že své zákazníky neupozornila na nárůst ceny včas.


Situace kolem trestu domácího vězení připomíná bludný kruh, píše deník Právo. Na jedné straně soudci, kteří se do jeho ukládání nehrnou. Není podle nich důsledná kontrola potrestaných. Domácí vězení se uplatnilo za dva roky jen v 376 případech. Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že plánovaná kontrola elektronickými náramky se finančně vyplatí, až dosáhne počet domácích vězňů aspoň pěti set. Nad touto podmínkou ale soudci kroutí hlavou. Podle slov ostravského soudce a člena republikové rady Soudcovské unie Antonína Šmuka 'jde o důsledek dlouhodobé neschopnosti ministerstva vypsat výběrové řízení'. Proč hranice 500 lidí? Podle ministerstva je takový počet schopna kontrolovat Probační a mediační služba, která při neexistenci náramků supluje dozor nad dodržováním trestu. Věznice tak dál praskají ve švech, ačkoliv právě jim měl nový trest ulevit.