Přehled tisku

Pavel Zeman (Foto: ČT24)
0:00
/
0:00

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chystá na pokyn ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) druhý pokus odvolání staronového pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Z funkce ho ministr odvolal loni v říjnu, soud ale minulý týden rozhodnutí zrušil. Rampula se tak může do funkce, kterou dočasně vede Stanislav Mečl, vrátit. Píše to Mladá fronta Dnes.

Pavel Zeman | Foto: Česká televize,  ČT24
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chystá na pokyn ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) druhý pokus odvolání staronového pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Z funkce ho ministr odvolal loni v říjnu, soud ale minulý týden rozhodnutí zrušil. Rampula se tak může do funkce, kterou dočasně vede Stanislav Mečl, vrátit. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD). Podle jejích informací by důvodem nového odvolání mohla být kauza privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Rampula spolu s dalšími třemi žalobci čelí kvůli průtahům v kauze MUS kárné žalobě. Podle Lidových novin by mu mohly přitížit také výsledky kontroly, kterou nařídil Mečl. Podle nich Rampula s dalšími asi 20 žalobci jezdil před Vánoci do Německa. "Ač šlo o cesty vykázané jako služební, tedy s dietami a náhradami, objevila se s ním na výletě i jeho manželka. Celkem stály cesty pořádané v prosinci 2009 a 2010 přibližně 93.000 Kč," píšou Lidové noviny. Další rozruch prý vzbudilo například i nové logo, jakýsi hradní erb, který si Rampula nechal za 24.000 Kč vyhotovit, dalších 66.000 Kč pak stálo vytištění nových papírů a vizitek. Zastupitelství má přitom používat státní znak, nikoli svůj. Ministr spravedlnosti odvolal Rampulu loni z funkce kvůli chybám v kauze Investiční a poštovní banky. Za další důvod označil to, že ve více případech nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců.


Foto: Evropská komise
Barman nalije mládeži, stát zavře celou hospodu, píší na první stránce Lidové noviny. Při policejních šťárách v klubech a barech doteď za podnapilou mládež pykali jen číšníci, kteří alkohol prodali. Nově ale část viny se svými zaměstnanci ponesou i majitelé a provozovatelé restaurací. S takovým návrhem nyní přichází speciální meziresortní skupina, kterou sestavil premiér Petr Nečas. Podle studie se opíjí každý víkend pětina šestnáctiletých. Pokud se dnes prokázalo, že se dospívající opili v prověřované restauraci, skončilo vyšetřování většinou udělením třítisícové pokuty číšníkovi. Podle nové úpravy se platbě neubrání ani majitelé, a navíc jim bude hrozit několikadenní přerušení provozu restaurace. Komise čeká, že tohle preventivní opatření přiměje hostinské, aby více kontrolovali, jak to v jejich provozovnách večer vypadá. S čerstvým plánem překvapivě souhlasí i sami podnikatelé. Hospodští se obávají jen toho, jak bude policie posuzovat míru jejich viny. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek upozorňuje, že nemůžou být trestáni za něco, co neovlivní. Tedy za situace, kdy se děti posilní alkoholem už doma a až pak vyrazí na diskotéku. Pokud se legislativa dostane před ministry do sněmovny, tam to podle zjištění Lidových novin nebude mít příliš jednoduché.


Vít Bárta
Politik za mřížemi by bral plný plat i s náhradami, píše deník Právo. Šéfa véčkařského klubu poslanců Víta Bártu a jeho bývalého kolegu, dnes nezařazeného poslance Jaroslava Škárku čeká od 5. března soudní proces kvůli úplatkářství. Pokud by soud aktéry poslal pravomocně za mříže, mohlo by jít takříkajíc o fešácký kriminál. Na rozdíl od ostatních odsouzených by politikům mohl po celou dobu vězení běžet plný plat i s náhradami. Tedy minimálně 84 900 korun hrubého měsíčně. To za předpokladu, že by se odmítli vzdát poslaneckého mandátu. Naše ústava včetně dalších zákonů prostě nepočítá s tím, že by pravomocně odsouzený poslanec či senátor přišel o zbytek svého mandátu, jako je tomu třeba v případě soudců, žalobců nebo komunálních politiků.


Až Česká pošta ztratí příští rok monopol na listovní zásilky, mohlo by to paradoxně znamenat ne zlevnění služeb, ale naopak zánik její konkurentů, píší Lidové noviny. Takový výsledek by mohla přinést povinnost, kterou všem firmám na trhu nařizuje chystaná novela zákona. Podle ní sice menší operátoři získají přístup na trh s dopisy, který je dosud vyhrazen České poště, budou ale muset přispívat poště na doručování zásilek do ztrátových odlehlých oblastí. Petr Angelis z Asociace alternativních poštovních operátorů tvrdí, že tato povinnost by menší firmy odsoudila k zániku. Podobně to vidí i Mediatel, další firma, která chce doručovat dopisy. Zatímco alternativní doručovatelé si budou moci libovolně vybírat, ve kterých oblastech budou chtít svoje služby nabízet, Česká pošta bude mít povinnost až do roku 2017 doručovat po celém území státu.


Martin Dvořák
Bývalý šéf pražského dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák chtěl tramvajové opravny prodat společnosti Škoda Transportation za 238 milionů korun, přestože do nich DPP v minulosti investoval 851 milionů korun. Spolumajitelem Škody je Dvořákův blízký přítel Tomáš Krsek, upozorňují Hospodářské noviny (HN). Transakci zastavila v prosinci nová pražská koalice ODS a TOP 09. Pražští radní chtějí plánovaný obchod přezkoumat. "Otázkou je, zda je výhodné zbavit se strategické části dopravního podniku. Neměli bychom tak kontrolu nad servisem vlastního vozového parku,"řekl listu pražský radní pro dopravu Petr Nosek (ODS). O prodeji by město mělo rozhodnout během několika týdnů. Dvořák záměr prodat opravny stále podporuje. "Celá příprava trvala tři roky a výsledky oponovalo ČVÚT. Je potřeba vycházet z faktu, že pro opravny tramvají je a bude méně práce. Jedinou alternativou je prodej," míní Dvořák. Pražský dopravní podnik kromě vlastní interní kontroly připravuje hloubkový audit.


Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Na spekulanty s dluhy lze namířit jejich vlastní zbraň, uvádí deník Právo. Lidé zaskočeni platebním rozkazem, který na soud podali překupníci s dluhy, vydělávající na stovkových zapomenutých složenkách celkově desítky miliónů, se proti nim mohou bránit. A to advokátem, jenž jejich případ převezme i zdarma, neboť může vydělat právě na přemrštěných nákladech řízení, jež se přiznávají pouze právnímu zastoupení vítězné strany. Když se lidé zastupovat nenechají, tak jim náklady řízení nepřísluší, i když vyhrají. Inkasní firmy tak neriskují, že by musely platit tuto odměnu, se kterou jako vysokým ziskem kalkulují pro sebe. Jsou-li žalovaní dlužníci přesvědčení, že je pohledávka promlčená, což je ve většině případů po třech letech, nebo mají-li důkaz, že částku zaplatili nebo vznikla pochybně, měli by si podle listu vzít právníka. Buď doporučí zaplatit nebo podá odpor, a to formálně přesně tak, jak se má.


Češi si mohou od letošního roku poprvé na internetu jednoduše ověřit, jak v minulých letech hospodařila jejich města a obce. Jak píše deník Právo, ministerstvo financí na své internetové stránce zpřístupnilo aplikaci, díky níž mohou lidé zjistit poměr zadlužení k majetku své, ale i jakékoliv jiné obce a další informace. Zveřejněné údaje se vztahují k prosinci 2010. V případě, že ukazatele nebudou příznivé, je třeba se obracet na své zastupitele a vedení obcí. Podle ministra financí Miroslava Kalouska přispěje veřejná kontrola ke zlepšení hospodaření. Ministerstvo sleduje dva ukazatele. Podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům a běžnou likviditu. První ukazatel stanovuje poměr zadlužení k celkovému majetku obce. Za rizikovou hodnotu je považován ukazatel ve výši 25 procent. Celková likvidita pak stanovuje poměr, kterým je obec schopna krýt své krátkodobé závazky. Například hodnota ukazatele 3,5 znamená, že krátkodové prostředky kryjí krátkodobé závazky třiapůlkrát. Za rizikovou hodnotu se považuje hodnota menší než 1. Překročení limitů nemusí automaticky znamenat, že obec hospodaří špatně. Mohla si třeba vzít úvěr na některou z investičních akcí.


Mladá fronta Dnes píše o pojistkách pro cestovní kanceláře. Lidé si například koupili zájezd do Bulharska či Řecka v dobré víře, že když cestovní kancelář náhodou zkrachuje, dostanou zpátky celou cenu zájezdu. Přes pět set klientů kanceláře Parkam Holidays, která skončila loni v létě, však zůstalo rozčarováno. Od pojišťovny Generali, která kancelář pojistila proti úpadku, dostali méně než 60 procent ceny zájezdu. Cestovka byla totiž pojištěna na mnohem menší částku, než kolik klienti celkem za zájezdy zaplatili. Ministerstvo pro místní rozvoj se teď za klienty zkrachovalé firmy postavilo. Podle názoru právníků měla Generali vyplatit plnou cenu zájezdu. Zákon, kterým se řídí podnikání v cestovním ruchu, má totiž chránit spotřebitele, tedy zákazníky cestovky.Generali se hájí tím, že za částku, na kterou se pojistí, je odpovědná cestovka, nikoliv pojišťovna.


Rakušané už mají Čechy rádi, váží si jich i jako zákazníků, píší Lidové noviny. Když před osmi lety někdo ukradl zástupci starosty hornorakouské obce traktor a v noci s ním zmizel v Česku, jednalo se o krádež, která v dějinách vesnice neměla obdoby. Rozčilený sedlák se proto začal zamýšlet nad tím, zda se Hornorakušanům vlastně nežilo lépe v době, kdy Česko a Rakousko oddělovala železná opona. Jeho názor nebyl zdaleka ojedinělý. Aktuální průzkum rakouské Společnosti pro evropskou politiku najednou dokazuje, že se ve vztazích mezi Rakušany a Čechy přece jen něco mění. V Horních Rakousích stoupla podpora otevřené hranice z 55 procent na dnešních 71. A to je i podle rakouských sociologů radikální posun. Generální sekretář Společnosti pro evropskou politiku Paul Schmidt uvádí, že tahle změna má určitě mnoho společného s tím, jak Rakušané stále více navazují osobní kontakty s lidmi na druhé straně hranice. Navíc se z Čechů v rakouských obchodech stali vážení zákazníci, řekl starosta Českých Velenic Jaroslav Slíva. I když se vztah Rakušanů k Čechům výrazně zlepšil, změna zatím nedokázala ovlivnit malý zájem rakouských turistů o dovolenou v Česku.