Tisíce lidí zaplnily litvínovský hřbitov, loučily se s Hlinkou

Tisíce lidí zaplnily ve středu v poledne areál hřbitova v Litvínově, kam se přišly poklonit památce trenéra hokejové reprezentace a svého nejoblíbenějšího spoluobčana Ivana Hlinky. Smrt čtyřiapadesátiletého charismatického kouče, který zemřel 16. srpna po autonehodě u Karlových Varů, zarmoutila nejen jeho blízké a přátele, ale i všechny hokejové fanoušky.

S pohledy do země, ale často i tvářemi mokrými od slzí, účastníci pohřbu vyslechli hymnu v podání pěvce Národního divadla Františka Černého i smuteční řeč obránce Jiřího Šlégra a herce Josefa Vinkláře. Kaple byla ozvučena, reproduktory tak zprostředkovaly obřad všem přítomným na hřbitově.

Ne každý emotivní atmosféru unesl. Už během obřadu se lidé museli postarat o dívku a chlapce, o něž se pokoušely mdloby. Později strážníci přivolali záchranáře k muži s podezřením na infarkt.

Mezi osobnostmi, které vyprovodily slavného litvínovského patriota na poslední cestě, byl mimo jiné premiér Stanislav Gross, lídr hudební skupiny Olympic Petr Janda, topmodelka Eva Herzigová původem z Litvínova či Josef Ulrich a Jiří Bubla ze slavné litvínovské pětky, v níž byl Hlinka centrem. Předseda vlády přiletěl do Litvínova vrtulníkem, jímž se záhy po obřadu opět vrátil do Prahy. Nechyběli ani odchovanci litvínovského hokeje. Reprezentanti Robert Reichel, Martin Ručinský a Jiří Šlégr kvůli pohřbu vynechali přípravný zápas před Světovým pohárem v Německu.

"Ivana Hlinku jsem znal od pěti let. Byl něco jako můj druhý táta. Měl veliký vliv nejen na mou hokejovou kariéru, ale i na normální život. Hodně jsem se od něj učil. V životě na něj nemohu zapomenout," řekl novinářům Martin Ručinský. Připomněl, že ve Světovém poháru bude Čechy reprezentovat mužstvo, které Hlinka sestavil. Zesnulý kouč si proto podle Ručinského zaslouží důstojný výkon každého hráče, nejlépe ozdobený vítězstvím v turnaji.

"Lidí v této zemi je o kus méně. Jsem dlouho na světě, takže už něco o životě vím. Musím však říci, že Ivan byl jeden z nejlepších lidí, jaké jsem kdy v životě poznal bez ohledu na jeho slávu a úspěch. Byl obyčejný jako krajíc chleba a hrnek čerstvého mlíka. Byl to Čech až na půdu, byl to kamarád jako zvon," řekl o Hlinkovi Josef Vinklář.

Velmi oblíben byl Hlinka i mezi spoluobčany. Komplikovanou cestu na hřbitov, který je od okraje města dosti vzdálen, proto tisíce z nich ani na okamžik neváhaly podstoupit. "Ivan Hlinka pro mě znamenal jako pro každého správného Litvíňáka reprezentanta města, odborníka na hokej. Slyšeli jsme o něm vždy jen to dobré. Stala se velká tragédie, je ho hrozná škoda," prohlásil dvaasedmdesátiletý Otto Lebeda.

Už ve čtvrtek projednají litvínovští radní návrh pojmenovat po Ivanu Hlinkovi areál zimního stadionu. Z jejich dřívějšího vyjádření vyplynulo, že budou jednoznačně pro.