Ukažte svůj malíček, skandovalo zaplněné Staroměstské náměstí

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Pražské Staroměstské náměstí se v pondělí odpoledne zaplnilo fanoušky hokeje. Ti přišli přivítat své hrdiny, kteří jim ze světového šampionátu přivezli ukázat zlaté medaile. A u toho nemohla chybět ani Martina Lustigová.

Foto: ČTK
Staroměstské náměstí se zaplnilo dlouho před příjezdem hokejistů. Své hrdiny přišlo přivítat na dvacet tisíc fanoušků, kterým čekání zpříjemňoval koncert skupiny Divokej Bill. Proč fanoušci na Staroměstské náměstí přišli?

"Jdeme oslavit úspěch, který jsme udělali ve Vídni."

"Přišli jsme přivítat hokejisty. My jsme hrozně rádi."

"Poděkovat jim za to, že vyhráli."

Foto: ČTK
"Radujeme se z vítězství našich hokejistů."

"No protože jsme mistři! Porazili jsme Kanadu, máme zlato, tak to je jasný!"

"Protože chci vidět naše kluky."

Český tým dorazil na ruzyňské letiště kolem čtvrté hodiny odpoledne a vydal se na triumfální cestu hlavním městem. Fanoušci v centru Prahy byli o jejich pohybu samozřejmě informováni a jak se hokejisté blížili k Staroměstskému náměstí, skandovali fanoušci čím dál hlasitěji. A když moderátor oznámil, že autobus s hokejisty vjíždí do Pařížské ulice, nebylo už slyšet vlastního slova. Své hrdiny fanoušci přivítali mohutným skandováním: "Mistři! Mistři!" A v narážce na zlomený prst Jaromíra Jágra modifikovali známý pokřik: "Kdo neskáče není Čech, ukažte svůj malíček!"

Trenér národního týmu Vladimír Růžička,  foto: ČTK
Trenér národního týmu Vladimír Růžička lidem poděkoval za to, že hráčům fandili. A dodal: "Můžeme děkovat všem těmto hráčům, protože jsme na ně hrdí. Jsou to Češi." Fanoušci dali hlasitě najevo, že se nechtějí smířit s plánovaným odchodem úspěšného kouče od národního týmu. Připomeňme, že Růžičkovi po šampionátu končí smlouva a trenér se hodlá naplno věnovat klubovým povinnostem ve Slavii. Fanoušci se ale snažili Růžičku přesvědčit, aby od týmu neodcházel. "Zůstaň! Zůstaň! Vláďo zůstaň! Vláďo zůstaň," skandoval dav. A Růžička odpověděl: "Ale musí zůstat všichni tihle hráči. To jsou jedničky!"

Hokejisté a jejich fandové nezapomněli ani na dlouholetého trenéra národního týmu Ivana Hlinku. Hráči si na pódium pozvali i Liběnu Hlinkovou, vdovu po zesnulém trenérovi, která je ostatně vítala už na letišti: "Doufám, že Ivan Hlinka v hokejovém nebi všechno sleduje. Můžu za něj říct: ´Hoši, děkujem!´"

Obránce Jiří Šlégr s mistrovským pohárem a portrétem zesnulého reprezentačního trenéra Ivana Hlinky,  foto: ČTK
Po čtyřiceti minutách se oslavy pomalu schylovaly ke konci. Hokejisté zmožení únavou, nedostatkem spánku i alkoholem se rozloučili se svými fanoušky a přes protesty davu odešli. Při odjezdu se jim ještě přihodila malá nehoda - mistrovský pohár jim spadl ze střechy autobusu. Fanoušci ho ale svým mistrům po kratičkém zaváhání vrátili. A jak byli lidé s oslavami spokojeni?

"Mě se moc líbí."

"Dobrý."

"Super! Je to paráda! Skvělá atmosféra, perfektní. Není co dodat."

"Jo, je to tady skvělý."

"Perfektní atmosféra. Díky!"

"Je to dobrý. Je dobře, že jsme vyhráli."