Prestižní vítězství a první porážka českých hokejistů ve Vídni

ČR - Slovensko, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jednoznačné vítězství a první porážka na turnaji - to je víkendová bilance osmifinálových bojů české hokejové reprezentace na světovém šampionátu ve Vídni. Do hry se zapojil i Jaromír Jágr se speciálně zafixovaným zlomeným malíčkem levé ruky. Tyto, ale i další postřehy přináší v dnešní sportovní rubrice její autor Josef Kubeczka.

ČR - Slovensko,  foto: ČTK
Osmifinále zahájili čeští hokejisté v sobotu prestižním utkáním se značně sebevědomými Slováky. A hned v úvodu je třeba zdůraznil, že naši hráli famózně a předvedli imponující kolektivní výkon. Po první třetině jsme vedli 2:0. Na začátku druhé se Slováci vzchopili a dali branku. Jak říká obránce Tomáš Kaberle, nás to naštěstí nepoložilo.

"Dokázali jsme se rychle vzchopit a dali jsme dva rychlé góly, což vždycky pomůže a protivníka to skolí dolu. Stále bychom chtěli hrát méně oslabení. Dnes jsme bylo hodně na trestné lavici a tak se nedá hrát. Mohlo by to příští zápas klidně dopadnout opačně. Musíme hrát v pěti, což nám zatím jde výborně a doufám, že to takto vydrží. To byl takový první větší test po úvodních třech zápasech. Na tento zápas jsme byli, stejně jako soupeř, vyburcovaní a dopadlo to dobře pro nás. Určitě je to dobré vykročení do druhé části turnaje. Zítra máme další zápas, tak se na to musíme pořádně připravit."

Jaromír Jágr,  foto: ČTK
Soupeře jsme nakonec porazili 5:1 a Slováci odcházeli z ledu smutní a rozčarovaní ze svého výkonu. "Proti tak kvalitnímu soupeři nemůžeme hrát takový hokej. Bez srdce, nasazení ve všech pásmech. Nehráli jsme vůbec nic. Všechny puky se k nim odrážely a my jsme tam jezdili jako ovečky," zlobil se na sebe a své spoluhráče obránce Lubomír Višňovský.

Nejlepším hráčem zápasu byl z našeho týmu vyhlášen útočník Jaromír Jágr, který nastoupil k prvnímu zápasu se speciálním krytem na zlomeném malíčku levé ruky.

"Protože se vyhrálo, tak bolest je menší, ale určitě to bude v noci bolet. Na druhou stranu jsem zase rád, že jsem si nenechal udělat obstřik a hrál jen s prášky. Pokud by to bolelo, tak jsem měl možnost to ještě obstřiknout. Jinak budu hrát normálně. Jsou tam samozřejmě určité mezery, ta technika, síla a hlavně střelba tam určitě nebude, ale s tím se musím smířit a také jsem s tím počítal. Řekl jsem, že nastoupím, pokud budu vědět, že týmu budu platný. Myslím si, že i se zlomeným malíčkem mohu nějak týmu pomoct."

ČR - Slovensko,  foto: ČTK
A jak hodnotil výkon svých svěřenců bezprostředně po utkání trenér Vladimír Růžička?

"Kluci hráli opravdu senzačně a jsem rád, že se nám to utkání dnes povedlo. Věděli jsme, že nás čeká hodně těžké utkání a jsme rádi, že všichni kluci k tomu hrozně dobře přistoupili. Určitě bych chtěl klukům poděkovat. Chtěl jsem dostat všechny hráče do hry, a to se také stalo. Honza Hlaváč hrál výborně a určitě bude hrát další zápasy. Jsem rád, že mu to vyšlo. Trošku změníme sestavu, protože podle mého názoru je to pořád příprava. Musíme se připravit na čtvrtek."

Ve čtvrtek totiž sehraje české mužstvo rozhodující čtvrtfinálové utkání - kdo prohraje, pro toho šampionát končí. Vzpomeňte si! Loni, při světovém šampionátu v Praze, to byla pro náš celek konečná!

ČR - Rusko,  foto: ČTK
Vraťme se ale ještě k osmifinále. V neděli nás čekal národní výběr Ruská, soupeř pro nás vždy nepříjemný. Český tým začal s ohledem na ofenzivní sílu soupeře opatrně, ale první třetinu jsme vyhráli. A opět u toho byl Jaromír Jágr, jehož přihrávku v 17. minutě usměrnil za brankovou čáru náš kapitán David Výborný. Ruská sborná však za našimi hráči v ničem nezaostávala a její hráči neustále ohrožovali brankáře Tomáše Vokouna. Zhruba od poloviny utkání začali Rusové lépe bruslit, naši naopak jako by cítili v nohách sobotní zápas se Slováky. Měli jsme sice několik gólových příležitostí, Pavel Kubina nastřelil břevno, ale branky dával soupeř. Podlehli jsme Rusku 1:2. Útočník Radim Vrbata byl z toho smutný.

"Na těch přesilovkách byly šance a posledních šest, sedm minut jsme byli stále u nich v pásmu. Dobře jim zachytal gólman a bohužel jsme tam puk nedotlačili. Šli jsme do zápasu jako do každého jiného, chtěli jsme ho vyhrát. Měli jsme dost šancí na to, abychom góly dali a bohužel jsme je nedali."

ČR - Rusko,  foto: ČTK
Byla to naše první porážka na turnaji, ale dobře, že přišla teď a ne až ve čtvrtfinále, soudí i obránce Pavel Kubina.

"Určitě nás to mrzí, protože jsme měli na vítězství. Už v první třetině jsme to mohli rozhodnout, ale nedávali jsme góly, využili jsme jen jednu přesilovku. Je to škoda. Nejvíc mrzí ta přesilovka pět na tři, kdy jsme měli gólové příležitosti a já jsem dokonce nastřelil břevno. Kdybych to trefil, tak jsme možná vyhráli. Určitě nás to mrzí, protože chceme vyhrát každý zápas. Před námi je ještě jeden zápas s Běloruském a ten chceme určitě vyhrát. A ve čtvrtek jde o všechno!"

Našim hokejistům nepomohl ani nový premiér Jiří Paroubek, který je přijel do Vídně povzbudit a zasedl na tribuně Stadthalle v bílém dresu s číslem 1, svou jmenovkou a zádech a podpisy všech hráčů.

Poslechněme si, co si o prohraném utkání s Ruskem po závěrečném hvizdu rozhodčího myslel jeden z asistentů reprezentačního trenéra Radim Rulík.

ČR - Rusko,  foto: ČTK
"Nás poznamenalo to, že jsme včera hráli a Rusové měli volno. Na takto silného soupeře, když jedno mužstvo má den volno a druhé hraje z tak silným soupeřem, jako jsme měli my - Slovensko, chybí čas na regeneraci sil. Nás to poznamenalo v tom, že od poloviny zápasu byli Rusové lepší bruslařsky, dostali jsme se víc pod tlak. Ve chvíli, kdy jsme dostali druhou branku, se hráči vydali ze zbytku sil, vytvořili jsme si velký tlak, ale dnes jsme neproměňovali šance. Bylo to dnes trochu o koncovce, a tu jsme neměli tak účinnou, jako třeba včera. Vedli jsme 1:0 a to podvědomí sehrálo určitou roli. Rusové to vzali velice prestižně. My samozřejmě také, ale ty dva zápasy za sebou s těžkými soupeři byly znát na našem pohybu."

Radim Rulík nám také prozradil pondělní a úterní plány mužstva.

"Regenerační den, protože dva dny za sebou jsme hráli. A příprava na úterní zápas. Chceme zůstat ve Vídni, nechceme se stěhovat, tak že si myslím, že v úterním zápase uděláme maximum pro to, aby se nám to povedlo. Může se stát cokoliv. Pro nás je nejdůležitější čtvrteční utkání."

Úterní zápas s Bělorusy totiž rozhodne, zda v osmifinálové skupině skončíme na jednom z prvních dvou míst, což by znamenalo, že bychom se na čtvrteční čtvrtfinálové utkání nemuseli stěhovat z Vídně do Innsbrucku.