Tři dny přinesly českému lyžování tři triumfy v závodech SP

České lyžování je na vrcholu jako nikdy předtím. Od pátku do neděle se objevila trikolóra v závodu Světového poháru hned třikrát na prvním místě. Pohádkový víkend zahájil v pátek skikrosař Tomáš Kraus, v sobotu překvapil dalším triumfem běžec na lyžích Lukáš Bauer a v neděli vše korunoval prvním vítězstvím v kariéře skokan Jakub Janda.

Od začátku zimní sezony zvítězilo ve Světovém poháru už šest českých lyžařů. Skikrosař Kraus to dokázal třikrát, Neumannová dvakrát a po jedné výhře mají akrobat Aleš Valenta, boulařka Nikola Sudová, Bauer a Janda. Na stupně vítězů se navíc po čtyřech letech dokázal vrátit i sdruženář Ladislav Rygl.

"Zrovna o tom přemýšlím a myslím si, že to je asi nejúspěšnější víkend v historii českého lyžování," řekl ČTK předseda lyžařského svazu Aleš Vaněk. "Všechny obdivuji a děkuji jim za reprezentaci, za to, jak se rvou o každý dobrý výsledek. Jsem přesvědčený, že budou bojovat o medaile i na mistrovství světa jak klasici, sjezdaři tak třeba akrobati," uvedl Vaněk. Šéf lyžařského svazu přijímá díky skvělým výkonům závodníků na sněhu i příjemné telefonáty. "Je určitou satisfakcí, když volají lidi ze zahraničí a ptají se, jak to tam děláte, že jste tak dobří," usmíval se Vaněk. ČTK řekl, že bude po sezoně určitě s výkonným výborem uvažovat o speciálním ocenění úspěšných lyžařů. "Zaslouží si to, protože sportovní život je hrozně krátký, takže se budeme snažit jim trochu přilepšit," uvedl Vaněk.

Kraus nenašel potřetí za sebou přemožitele ve skikrosu v pátek v rakouském Kreischbergu a upevnil si vedení v průběžném pořadí seriálu. "Mám štěstí a je bezvadný, že soupeři nemají dobrý pocit, když mě vidí vedle sebe na startu," řekl ČTK Kraus. V pondělí zamíří do amerického Aspenu na prestižní X-games.

Klasičtí lyžaři se blýskli tři týdny před mistrovstvím světa v německém Oberstdorfu. Neumannová skončila v Pragelatu v kombinaci druhá a Bauer pak vyhrál na budoucích olympijských tratích po finiši se Švédem Mathiasem Fredrikssonem. "Nebudu si říkat, že jsem 'king' a ve formě. Beru to jako podařený závod," držel se Bauer při zemi, protože věděl, že dosavadní průběh sezony se mu příliš nevydařil. "Snad se začnu přibližovat snu, s kterým jsem zahájil letní přípravu a pokusím se na mistrovství světa bojovat o medaili," uvedl Bauer.

Janda začal svůj životní víkend sobotním druhým místem. Po druhém skoku na můstku v německém Titisee-Neustadtu dokonce dostal z pěti známek tři dvacítky, nejvyšší možné ohodnocení. "Jsem nejšťastnější za celou sezonu," řekl už tehdy Janda. V sobotu skákal Janda poprvé v kontaktních čočkách. "Konečně vidím na výsledkovou tabuli," řekl k tomu a o den později možná nevěřil vlastním očím. Poprvé v kariéře viděl u svého jména na konci závodu vítěznou jedničku. Po dvou skocích dlouhých 134 metrů soupeře suverénně porazil. "Je to jako sen. Pořád nevěřím, že nespím," řekl Janda bezprostředně po závodu.

Osmá místa slalomářky Šárky Záhrobské a Sudové v paralelní jízdě v boulích se tak ocitly ve stínu medailových výkonů, i když rovněž patří mezi vrcholné výsledky.