Liberec se chystá na MS v klasickém lyžování

Něco málo přes tři roky dělí Českou republiku od uspořádání největší sportovní akce v její samostatné historii. V únoru roku 2009 se sjede do Liberce elita lyžařů klasiků na Mistrovství světa. Funkci čestného prezidenta nastávajícího šampionátu přijal velký sportovní nadšenec - prezident republiky Václav Klaus.

Přípravy zatím probíhají podle plánu a tak všichni doufají, že se nebude opakovat faux pas kolem uspořádání hokejového šampionátu, který musel být o rok odložen. Naopak, jak dokladují slova prezidenta organizačního výboru MS Romana Kumpošta, jak běžecký areál ve Vesci, tak skokanský pod Ještědem by měly být kompletně dokončeny s více než ročním předstihem, aby na nich mohly proběhnout v rámci generálky závody SP.

"V roce 2008 je zatěžovat musíme, protože v tomto roce probíhají všechny testovací SP klasického lyžování. Neradi bychom však přivedli závodníky do našich areálů v době, kdy budou ještě ve výstavbě, tedy v roce 2007."

Rozpočet lyžařského šampionátu dosahuje částky kolem 335 miliónů korun a šéf organizátorů si pochvaluje, že už je ze dvou třetin pokrytý. Navíc má v rukávu další trumfy, které by mohly MS přivést do plusových finančních čísel.

"Myslím, že zajištění je dostatečné. Počítáme se zbylou třetinou z marketingu, ale to pořád ještě nemluvím o vstupném - to je takový bonus, který by měl mistrovství přivést do plusové části. Znamená to, že pokud nedosáhneme sto procent marketingu, stále nám zůstává vstupné jako rezerva na pokrytí nákladů. Koresponduje to zhruba se strukturou rozpočtu posledního šampionátu v Oberstdorfu."

Jak už bylo řečeno, diváci tvoří nedílnou součást každé takto významné akce. Téměř padesátitisícové návštěvy z posledního šampionátu v Oberstdorfu se asi zopakovat nepodaří, ale Kumpošt zůstává i v tomto ohledu optimistou. Nahrává mu i geografická poloha dějiště MS.

"Jsem přesvědčený, že to nebude MS s chudou návštěvností vzhledem k pozici Liberce směrem k polským a německým hranicím. Přesvědčuje mě o tom i šampionát ve Val di Fiemme, kde při normálním SP přijde kolem sta diváků, ale při MS se jich tam objevilo mnohonásobně více. MS má zkrátka úplně jinou diváckou klientelu, než standardní SP. Já myslím, že bychom chtěli být v průměru 15 tisíc diváků na závod."

Libereckému šampionátu už byl schválen i pevný termín. O dvacet sad medailí ve třech soutěžních disciplínách - běhu, skoku a severské kombinaci - se bude bojovat od 18. února do 1. března roku 2009. Kumpošt poměrně přesně specifikoval i očekávaný počet účastníků.

"Závodníků se očekává mezi čtyřmi až pěti sty, spolu s trenéry a doprovodem by to mělo činit až tisíc účastníků. Poté když vezmu organizátory, média a ostatní, tak se dostaneme na číslo kolem devíti tisíc akreditovaných osob. Z toho vycházíme, to je základ. Tyto lidi musíme přivést do Liberce a až potom začínají diváci."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio