Trump je připraven se po volbách starat o mír na Ukrajině, napsal lídrům EU Orbán

Kandidát Republikánské strany do Bílého domu Donald Trump je připraven se okamžitě po svém případném vítězství v listopadových prezidentských volbách v USA zasadit o mír na Ukrajině, napsal v dopise lídrům Evropské unie maďarský premiér Viktor Orbán. V textu adresovaném šéfovi unijních summitů Charlesi Michelovi a poskytnutém všem zemím bloku také Orbán bez podrobností tvrdí, že rusko-ukrajinský konflikt se v blízké budoucnosti radikálně vyostří.

Dopis šéf vlády stávající předsednické země poslal evropským partnerům v době, kdy jej EU tvrdě kritizuje za jeho předem s unií nekoordinovanou cestu na Ukrajinu, do Ruska, do Číny a na setkání právě s Trumpem v USA. Uvádí v něm mimo jiné také, že stávající americký prezident Joe Biden není s to změnit současnou politiku Spojených států, zaměřenou prý na podporu války, a nelze od něj očekávat, že zahájí politiku novou.

"Mohu jednoznačně prohlásit, že (Trump) krátce po svém volebním vítězství nebude čekat na inauguraci a bude připraven okamžitě jednat jako zprostředkovatel míru. Má na to podrobné a dobře podložené plány," tvrdí maďarský premiér. Trump se v minulosti stavěl k další pomoci bránící se zemi skepticky a republikáni po řadu měsíců schválení nové podpory blokovali. Možný nástup republikánského kandidáta do Bílého domu podle médií znepokojuje také Severoatlantickou alianci.