Týden v ČR

Stanislav Gross, foto: ČTK

Koalice pokročila ve vyjednávání o příštím kabinetu. Vedení tří koaličních stran se dohodlo na formě prosazování zásadních návrhů v budoucí vládě. Bude nutné, aby návrh podpořila aspoň polovina ministrů každé ze stran. Úřadující předseda sociální demokracie Stanislav Gross uvedl, že o stavu jednání chce počátkem příštího týdne informovat prezidenta Václava Klause.

Stanislav Gross,  foto: ČTK
Koalice pokročila ve vyjednávání o příštím kabinetu. Vedení tří koaličních stran se dohodlo na formě prosazování zásadních návrhů v budoucí vládě. Bude nutné, aby návrh podpořila aspoň polovina ministrů každé ze stran. Úřadující předseda sociální demokracie Stanislav Gross uvedl, že o stavu jednání chce počátkem příštího týdne informovat prezidenta Václava Klause. Teprve po programové části vyjednávání přijde čas na debatu o obsazování ministerských křesel. Stanislav Gross popřel, že zásluhy jednotlivých ministrů jsou automatickou vstupenkou na další ministerskou funkci.

"Žádný ministr nemá své křeslo vysezené a nemá jistotu, že když dojde k velkému politickému pohybu, tak že tam bude zůstávat. Nepochybně každý rozumný člověk, který zodpovídá za sestavování vlády, a to já ještě v tuto chvíli nejsem, tak se musí dívat na to, aby vybral lidi, kteří to jsou schopni zvládnout. Samozřejmě je to velmi důležité kritérium, jestli někdo obstál nebo neobstál, ale není to absolutní."

Koalici nicméně čeká roztržka kvůli personálnímu obsazení nové vlády. Lidovci podle svého předsedy Miroslava Kalouska trvají na tom, že ministerstev dopravy, životního prostředí a zahraničí se za žádnou cenu nevzdají ve prospěch sociálních demokratů. Podle Kalouska lidovečtí ministři Milan Šimonovský, Libor Ambrozek a Cyril Svoboda řídí své resorty úspěšně a není důvod je měnit.

České zdravotnictví se z krize nedostane, dokud si pacienti za služby nebudou připlácet. Ministr zdravotnictví Josef Kubinyi prohlásil, že člověk by měl být vtažen do rozhodování a podílet se na svém zdraví. Za svoji koncepci zdravotnictví, kterou v těchto dnech představuje veřejnosti, sklidil ministr ostrou kritiku hlavně od sociálních demokratů. Na jeho koncepci okamžitě reagoval ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Koncepci označil za pouze osobní ministrovu představu. Česká lékařská komora ale ústy svého mluvčího Pavla Kubíčka stojí za ministrem:

"Spoluúčast pacientů je prostě nutná, a to nejen jako příjem finančních prostředků, ale i jako regulační mechanismus."

Za přítomnosti špiček české armády začala na letecké základně v Náměšti nad Oslavou její rekonstrukce. Bude stát miliardy. Letiště je součástí sítě obranných letišť Severoatlantické aliance a rekonstrukce probíhá tak, aby splňovalo požadavky standardní letecké základny NATO. Aliance také hradí 60 procent nákladů. Jak uvedla mluvčí Zuzana Kbelcová, základna teď více než letiště připomíná jedno velké staveniště.

Půlmiliontý návštěvník ZOO Radomil Rosenkranz z Jihlavy s vnukem Davidem,  foto: ČTK
"Je to první etapa výstavby, která by měla být ukončena do 30. listopadu 2004. Tady budou vybudovány tři nové stojánky pro letadla, stanoviště vybíjení a nabíjení munice, bude se zpevňovat předpolí vzletové a přistávací dráhy, modernizovat brzdící systém letadel, kolem dráhy bude rozmístěna nová osvětlovací technika. Máme být standardní letecká základna, která je schopna přijmout jak křídlaté letouny, tak vrtulníky."

Celková výstavba je velmi finančně náročná a zahrnuje jednak projekty v národní kompetenci, to znamená, že jsou placené ze státního rozpočtu, jednak projekty, na jejichž financování se podílí jak česká strana, tak aliance.

Pražská zoologická zahrada v pondělí uvítala půlmiliontého návštěvníka. Už se vzpamatovala z povodní, které ji postihly před dvěma lety, a letos láme všechny rekordy v návštěvnosti. Jak uvádí ředitel Petr Fejk, v letošním roce by se mělo s obnovou po povodních skončit.

"V podstatě jsme každý měsíc od začátku roku otevřeli novou expozici nebo nový pavilon. Třeba pavilon Afrika zblízka, pavilon Sečuán, pavilon tučňáků, novou expozici gepardů, plameňáků. Lidi vědí, že teď otevíráme jednu expozici za druhou, že v podstatě budujeme novou zoo a myslím si, že v tom je ta sezóna výjimečná a odpovídá tomu i výjimečnost té návštěvnosti."

Povodeň způsobila pražské zoo škody za čtvrt miliardy korun. Od pražského magistrátu, pojišťovny a dárců ale nakonec získala o 150 milionů více. Povodeň tak zahradě paradoxně pomohla, tolik nových staveb by jinak nikdy nepostavila.