Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Česku skončilo druhé kolo senátních voleb. Lidé vybírali mezi kandidáty, kteří v prvním kole skončili na prvních dvou místech.

Foto: ČTK
V Česku skončilo druhé kolo senátních voleb. Lidé vybírali mezi kandidáty, kteří v prvním kole skončili na prvních dvou místech. Výsledky voleb přineseme ve zprávách Radia Praha.

Minulý víkend rovněž proběhly krajské volby. Sociální demokraté uhájili prvenství v devíti z 13 regionů. Ústecký a Karlovarský kraj ovládli komunisté, kteří celkově skončili jako druhá nejúspěšnější strana, na severu Čech pak bodovali Starostové pro Liberecký kraj a ODS vyhrála jen na Plzeňsku. Výsledek voleb je jasný a srozumitelný, komentoval stručně volby prezident Václav Klaus. Jeho slova citoval mluvčí hradu Radim Ochvat.

"Prezident republiky považuje výsledek voleb za tak jasný a srozumitelný, že žádné interpretace nejsou nezbytné. Prezident je přesvědčen, že výsledku každý rozuměl a každý si z nich vyvodil sám pro sebe patřičné závěry."


Foto: Archiv Radia Praha
Z českého státního rozpočtu na letošní rok může vypadnout až 12 a půl miliardy korun. Evropská komise totiž navrhuje, že Česku neproplatí z unijních fondů až 500 milionů eur - z programů Doprava a Životní prostředí. Důvodem jsou nedostatky při kontrole čerpání unijních peněz. Jde o peníze, které už dostali žadatelé o konkrétní projekty. Pokud z Unie nepřijdou, zvýší se o tu částku deficit státního rozpočtu. Neznamená to ale, že o finance Česká republika skutečně přijde. Mluvčí ministerstva financí Jakub Haas říká, že přesná čísla budou zřejmě nižší.

„Je třeba zdůraznit, že korekce neznamená, že o prostředky přijdeme. Přidělené prostředky, tedy ta alokace v České republice zůstane a bude je moci použít na další projekty v těchto programech. Současně s tou korekcí se obnoví proces certifikace, který je pozastavený. Certifikace znamená proplácení prostředků Evropskou komisí v České republice."


Foto: Jason Morrison / Stock.XCHNG
Pražský vrchní soud uzavřel 19 let starou kauzu vytunelovaných harvardských fondů. Jejich někdejšímu prezidentovi Viktoru Koženému pravomocně vyměřil 10letý trest. O rok méně má za mřížemi strávit jeho společník Boris Vostrý. Celkem fondy připravili o 14 miliard korun. A škodu teď mají podle rozsudku nahradit. Oba odsouzení uprchli do zahraničí - Kožený na Bahamy a Vostrý do Belize. Šéf představenstva holdingu v likvidaci Karel Staněk nechá uvolnit část Koženého peněz, které jsou v Česku blokované. Jedná se ale jen o zlomek z vytunelované částky.

"No tak samozřejmě je to ve prospěch Harvardského holdingu. Uvidíme, co se bude dít dál. Mám obavy, že s vymáháním částek budou problémy."

Podle Koženého advokáta ani tento pravomocný rozsudek nemá na uprchlého podnikatele žádný bezprostřední vliv.


Foto: ČTK
Česko u Soudního dvora Evropské unie prohrálo v letitém sporu o pomazánkové máslo. Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat, neobsahuje totiž dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Podle nich jde o "roztíratelný tuk". Máslo" je podle norem Unie možné používat jen u výrobků, které obsahují více než 80 procent mléčného tuku. České předpisy umožňují označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku. Komisaři proto tvrdí, že jde o klamání zákazníka. Náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček to ale odmítá:

"Za prvé se jedná o výrobek, který v žádném případě nemůže klamat spotřebitele už tím, jaký je jeho charakter a také způsobem prodeje a prezentace. Každý český spotřebitel ví, že si jednoduše nesplete máslo a pomazánkové máslo, Už jen z hlediska charakteru toho balení."


Foto: Archiv Radia Praha
Na vysokých školách studuje téměř dvojnásobek lidí než před deseti lety. Podle údajů ministerstva školství má Česko 400 tisíc vysokoškoláků. Zároveň je víc úspěšných uchazečů o studium při přijímání na vysokou školu, potvrdil šéf resortu Petr Fiala.

"Souběžně - a to je číslo, které už také musíme mít na paměti - se zvýšila úspěšnost při přijímacím řízení z 56 na 75 procent. To fakticky znamená, že většina, nebo dnes už skoro každý, kdo chce studovat vysokou školu, má šanci, že se na studium na nějakou vysokou školu - veřejnou, státní nebo soukromou - dostane."

Proto jsou podle něj nutné změny, které udrží kvalitu vysokých škol. První návrh reformy úřad předloží vládě do konce roku.


Jakub Halík,  foto: ČTK
Sedmatřicetiletý pacient pražského IKEMu Jakub Halík, který jako jediný na světě žil půl roku s umělým srdcem, zemřel. Srdce mu museli lékaři vyjmout kvůli agresivnímu zhoubnému nádoru a nahradit ho dvěma čerpadly. Od konce srpna čekal na vhodný orgán od dárce - štěstí ale neměl. Operatér profesor Jan Pirk vysvětluje, že pacientovi nakonec selhala játra:

"Nevíme, proč k tomu došlo, na pitvě se ukázalo, že ta čerpadla fungovala normálně, byla perfektně zhojená a nebyla tam žádná infekce. Proč játra přestala fungovat, nám ukáže mikroskopické vyšetření. Zpravidla trvá zpracování preparátů asi tři týdny. Pak budeme vědět, co se v těch játrech stalo."


Foto: ČTK
Romové v Ostravě pohřbili olašského krále. Přijely stovky hostů z celé Evropy. Podle tradice mu do rakve dali jeho nejmilejší věci, třeba karty, klobouk nebo láhev alkoholu. Jan Lipa ještě zažil kočovný způsob života Romů. V olašské komunitě měl postavení soudce, říká advokát Stanislav Brtník, který ho často zastupoval:

"Já sám jsem měl příležitost být přítomen jednomu takovému lašskému soudu, Člověk vypozoroval z těch gest a z té mimoverbální komunikace postavení toho člověka. To znamená jak se k němu lidé chovali, co se dělo, když se ujal slova. Byl to člověk, který měl velkou autoritu."