U maturitních zkoušek se zruší písemné práce z češtiny a cizích jazyků

U maturitních zkoušek se letos podobně jako loni zruší písemné práce z povinné češtiny a cizích jazyků. Ústní zkoušky ve školách zůstanou povinné. Didaktické testy se na jaře budou konat v plánovaných termínech, na testy z jazyků bude o deset minut delší čas a na test z matematiky o 15 minut. Období školních maturit se prodlouží do 25. června, pro praktické zkoušky do 27. srpna. Praktická výuka bude možná i o letních prázdninách. Na tiskové konferenci to oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Maturanti, kteří pomáhali s epidemií v nemocnicích nebo sociálních službách a neuspějí u didaktických testů na začátku května, dostanou podle něj možnost opravit si testy 14. až 16. června. Ministerstvo jim navýší počet opravných pokusů z běžných dvou na tři. K mimořádnému termínu zkoušky v červnu se budou moci přihlásit i maturanti, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě, uvedl ministr.

Závěrečné zkoušky učňů budou mít dvě části místo tří. Praktická zkouška bude povinná pro všechny. Zda ji doplní písemná, nebo ústní část, bude moci podle Plagy určit škola. K maturitě i závěrečným zkouškám bude připuštěn každý, kdo prospěl v prvním pololetí. Ministerstvo školám doporučí, aby se od února ve výuce u závěrečných ročníků zaměřily jen na přípravu ke zkouškám.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nevidí prostor pro další zpřísnění protiepidemických opatření ve školství. Další zavírání škol by považoval za krátkozraké a hloupé, řekl novinářům. Podle něj jsou školy jednou z oblastí, kde se sociální kontakty už teď omezily nejvíce. Prostor pro další zpřísňování vidí spíše ve firmách a průmyslu.