Povinná maturita z matematiky nebude. Ve školách to vyvolalo různé reakce

Foto: Šárka Škapíková, archiv ČRo

Povinná maturita z matematiky od příštího roku zřejmě zavedena nebude. Maturanti si dál budou vybírat mezi matematikou a cizím jazykem. Senátoři o tom debatovali víc než dvě hodiny.

Maturitní zkouška z matematiky | Foto: Šárka Škapíková,  Český rozhlas
Michael Canov,  foto: Martin Vlček,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Navíc se má státní zkouška omezit jen na didaktické testy. Ústní a písemné maturity z jazyků se mají přesunout zpět do škol. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Za povinnou maturitu z matematiky nejvíc bojoval senátor Michael Canov z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Podle něj je matematika "věda všech věd". Zrušením povinné maturity z matematiky se podle něj problém její výuky nevyřeší, jen se popře.

Za povinnou maturitu z matematiky se přimlouval i šéf senátu Miloš Vystrčil z ODS, který sám matematiku vyučoval. "Matematika je gymnastika mozku. Pomocí matematiky se zapisuje hlas přírody."

Matematikům se rozhodnutí nelíbí

Rozhodnutí Senátu vyvolala ve školách protichůdné reakce. "Pro nás je to zklamání,"řekla předsedkyně Jednoty českých matematiků a fyziků Alena Šolcová. Myslí si, že se zrušením povinné maturity z matematiky sníží celková vzdělanost společnosti i zájem o učitelství matematiky a fyziky.

Příliš se podle ní zdůrazňuje neúspěšnost studentů u maturit. Letos jich u státních didaktických testů propadlo 17,5 procenta. Podle Šolcové je důležitější, že 82,5 procenta uspělo.

Ilustrační foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0

Zároveň se však vyslovila pro to, aby neúspěšní maturanti získat alespoň potvrzení o absolvování střední školy bez maturity a měli by mít možnost si ji později doplnit. Podobný návrh se ve Sněmovně snažili prosadit Piráti, poslanci to ale odmítli.

Senátoři o maturitách jednali přes dvě hodiny a slyšeli řadu argumentů.

"My tady teď slyšíme argumenty opačné. Jednorázová zkouška z matematiky je zbytečná. Není ale jasné, proč není zbytečná u ostatních předmětů," uvedl senátor Ladislav Kos, z Hnutí pro Prahu 11.

Unie školských asociací zachování volitelnosti uvítala

Jiří Zajíček,  foto: Jana Trpišovská,  archiv ČRo

Naopak předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček zachování volitelnosti mezi cizím jazykem a matematikou uvítal. Myslí si, že je to optimální nastavení, které umožňuje i odborným školám, aby se mohly dostatečně zaměřit na profilovou část maturitní zkoušky.

Novelu podpořil i předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN), podle něhož povinná maturita neznamená lepší znalost matematiky.

"Povinná maturita z matematiky by vedla k velmi dramatickému nárůstu počtu neúspěšných maturantů, zejména v učebních oborech s maturitou."

Ministr školství Robert Plaga (ANO) senátorům řekl, že změna nezpochybňuje význam matematiky a logického myšlení. Podle ministra je ale třeba systémová proměna výuky matematiky.