Unie svobody chce zůstat ve vládě

Unie svobody - Demokratická unie chce zůstat dál ve společné vládě se sociálními demokraty a lidovci. Dohodl se na tom v sobotu výkonný výbor strany, který mimo jiné hodnotil prohru ve volbách do Evropského parlamentu. Pro své další působení v kabinetu premiéra Vladimíra Špidly však Unie svobody chce od svých partnerů jasně definovat program na zbývající dva roky volebního mandátu. Unionisté jednali o svém možném odstoupení z vlády. Předseda strany Petr Mareš řekl, že nakonec nedošli ani k tomu, aby o tom hlasovali. Výbor se nezabýval možným vstupem bývalého poslance ODS Petra Kotta do unie.

"Unie svobody-DEU je i nadále připravena plnit smluvní závazky a požaduje, aby vládní koalice zformulovala v duchu vládního programu jasně priority pro své další působení, které bude plnit s plným nasazením," citoval Mareš z prohlášení výboru novinářům. Podmínkou pro další fungování vlády je důsledné dodržení všech reformních cílů. "Považujeme vládní zodpovědnost za nedělitelnou, proto by vláda buď měla volební období dokončit jako celek, nebo také jako celek odstoupit," uvedl.

Podmínky a perspektivy další koaliční spolupráce má předsednictvo projednat s koaličními partnery v pondělí a o výsledcích jednání informovat účastníky mimořádného sjezdu strany v Hradci Králové příští víkend. Podle Mareše, který hodlá po volebním debaklu v Hradci Králové odstoupit z čela strany, je nutné, aby koalice stanovila pro své další působení jasné milníky, kterých chce dosáhnout. "Měly by mít takový charakter, aby představovaly úspěch pro všechny členy vládní koalice. Pokud nebudeme schopni se na něčem takovém dohodnout, je další působení koalice přinejmenším velmi sporné," konstatoval.