"Tato vláda se Špidlou v čele, vede národ do pr..." stálo na transparentech demonstrujících studentů

Mohutným průvodem studentů a pedagogů nespokojených s financováním vysokých škol vrcholil 1.4. v Praze protestní Týden neklidu, foto: ČTK

Nespokojení studenti a pedagogové ve čtvrtek v Praze protestovali za více peněz pro vysoké školství. Demonstrace, které se zúčastnilo kolem dvou a půl tisíce vysokoškoláků z Prahy a dalších univerzitních měst, byla vyvrcholením celostátní akce Týden neklidu.

Mohutným průvodem studentů a pedagogů nespokojených s financováním vysokých škol vrcholil 1.4. v Praze protestní Týden neklidu,  foto: ČTK
Během jedné hodiny se na náměstí před rektorátem Univerzity Karlovy sešlo několik tisíc studentů. Za pískotu a skandování se dav vypravil přes celé Staré Město až na Malostranské náměstí. Studenti z Olomouce, Ústí nad Labem, Plzně, Hradce Králové a dalších měst protestovali proti špatnému financování vysokých škol. Podle nich nejenže chátrají školní budovy, ale především výuka je podle starých učebnic a se zastaralými technickými pomůcky.

"Chybí prostory, financování je špatné. Myslíme si, že platy našich učitelů jsou nízké. ... Fakulta má málo peněz a to se projevuje všude. Nemáme pomůcky, máme špatnou budovu, je málo učitelů, je nás hodně ve třídách, je špatné ubytování studentů. To jsou asi ty největší problémy,"řekli náhodně oslovení studenti.

Protestní Týden neklidu,  Praha,  foto: ČTK
Se skandujícími studenty šli přes město i někteří vysokoškolští pedagogové. Ti se k protestům přidali, protože:

"Protestujeme proti současnému stavu. Každý strana před volbami říká a slibuje, že naše vysoké školy jsou pro nás naprosto základní priorita. A vidíme, jak to dopadá, opět téměř nicotně. Je pravda, že současná vláda cosi udělala, ale ten krok pokládáme tady všichni za nedostatečný,"řekl pro Radio Praha publicista a pedagog Martin Putna.

V platech učitelů jsou obrovské disproporce ve srovnání s pedagogy jinde v Evropě, říká Giuseppe Maillo.

Protestní Týden neklidu,  Ostrava,  foto: ČTK
"Pocházím původně z Itálie. Tam vysokoškolští pedagogové mají samozřejmě vynikající postavení. Tady v Čechách jsou obrovské rozdíly i mezi jednotlivými fakultami. Jsem odborným asistentem na Filozofické fakultě a mám plat deset a půl tisíce hrubého měsíčně. A to mám čtyři roky praxe. Nejenom ve srovnání s Evropou, ale i v rámci ČR jsou obrovské disproporce."

Demonstrace směřovala za doprovodu desítek policistů k Poslanecké sněmovně, kde je čekala ministryně školství Petra Buzková. Té zástupci demonstrantů předali petici požadující navýšení finančních prostředků na vysoké školy. Petici podepsalo téměř pět tisíc lidí.

"Ministerstvo školství s Konferencí rektorů a Radou vysokých škol připravilo návrh na reformu vysokého školství. Z té částky, kterou jsme nárokovali, jsme získali polovinu finančních prostředků," prohlásila Buzková.

"I my doufáme, že se výše finančních prostředků bude zvyšovat až do toho dvojnásobku, a to co nejrychleji," odvětil zástupce demonstrantů.

Vysokoškoláci chtějí, aby se politici zavázali, že se v budoucnu zvýší výdaje na vysoké školství na úroveň srovnatelnou s Evropskou unií. Zatímco ČR na vysoké školy dává 0,8 procenta hrubého domácího produktu, průměr v zemích EU je 1,5 procenta. Pokud se k jejich požadavkům politici nevyjádří, chtějí opět protestovat.