Nejlepší studentské město v Evropě? První místo v žebříčku letos obsadila Praha

Bezpečnost, životní náklady, akademické prostředí, veřejná doprava, kulturní rozmanitost či noční život. To vše hodnotily tisíce studentů z padesátky evropských měst v průzkumu platformy Campus Advisor. Ta pak sestavila žebříček nejlepších měst pro studentský život. První místo získala Praha, která tak předčila města jako Paříž, Londýn, Berlín, Vídeň či Barcelonu.

Ilustrační foto: Univerzita Karlova

Poradenská organizace pro vyšší vzdělávání Campus Advisor pomáhá studentům najít jejich ideální univerzitu na základě hodnocení těch, kteří mají znalosti z první ruky, tedy studentů.

Hodnoceny byly klíčové faktory, jako je podíl studentů v populaci, vstřícnost ke studentům, bezpečnost, životní náklady, veřejná doprava, občanská vybavenost, kulturní rozmanitost nebo noční život. Jako nejlepší města pak Campus Adisor vybírá ta, která poskytují studentům komplexní služby.

Studie posuzovala 50 evropských měst, do jejichž čela se Praha dostala s 87,3 body ze 100. Dobře si vedlo i druhé největší české město Brno, které bylo celkově 13.

V Praze, která je domovem přibližně 45 veřejných a soukromých univerzit, získal od studentů nejlepší skóre noční život, se kterým se metropole umístila na druhém místě za anglickým Newcastlem. Studenti kladně hodnotili také občanskou vybavenost v Praze - dostupnost místních obchodů, parků, muzeí, restaurací, kaváren a tak dále, dále hromadnou dopravu či oblast bezpečnosti.

Ubytování na studentské koleji | Foto: Univerzita Karlova

Méně silnou stránkou se pro Prahu staly životní náklady. V těch se umístila na šestnáctém místě za městy jako Krakov, Budapešť či Varšava. A úplně nejhůř si v Praze vedla kategorie v kulturní rozmanitosti. Česká metropole obsadila celkově 19. místo.

Campus Advisor cituje i názory některých studentů a jejich zkušenosti z Prahy: „Žít v Praze je jeden z nejlepších zážitků v mém životě. Je to neuvěřitelně krásné město s úžasnými lidmi, přírodou a kulturou. Město je také docela rozmanité. Doprava je neuvěřitelně efektivní a není drahá.“

„Praha je klidná, ale vzrušující. Je zde mnoho míst k vidění. Díky své poloze v srdci Evropy je skvělá pro krátké výlety a dokonce i místní turistiku. Noční život je skvělý. Nekonečné možnosti koníčků a zábavných aktivit. Radost mi dělá hlavně množství parků ve městě, kde si můžete užít společnost přátel a krásnou krajinu.“

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: The Campus Advisor
klíčové slovo:

Související

  • 5 nejlepších univerzit v Česku

    Proč jít studovat do Česka? Jak kvalitní je výuka? O jaké obory je mezi cizinci největší zájem? V jakém jazyce jsou české studijní programy?

  • Hlavní město Praha

    Hlavní město. Sem se sbíhají všechny cesty, sem míří milióny návštěvníků ze celého světa. Město bohaté historie, nádherné architektury a skvělého kulturního života.