Pandemie na vysokých školách: Promoce online nebo žádné

"S ohledem na aktuální vývoj situace a ochranná opatření vlády bylo kolegiem rektora rozhodnuto o zrušení promocí v plánovaném termínu...“ Tak informuje o ukončení studia většina vysokých škol v Česku. Absolventi kvůli pandemii přicházejí o výjimečnou společenskou událost, která uzavírá významnou etapu jejich života. Školy hledají náhradu, některé diplomy předávají na studijních odděleních nebo posílají poštou, jiné nabízejí ceremoniály online.

„Důstojně ukončíme studium na chodbě školy a ke slavnostnímu obědu si dáme párek na tácek po roce čekání,“ komentuje situaci absolventka univerzity na sociálních sítích. „Bez fanfár, bez talárů, bez proslovů. Jeden podepsaný formulář na studijním oddělení a je po všem. Díky za celé čtyři roky studia a jede se dál,“ reaguje další.

Některé vysoké školy chtějí absolventům nabídnout náhradní termíny promocí. Patří mezi ně například pražská Univerzita Karlova. Ta musela od začátku pandemie zrušit asi 200 ceremoniálů, na promoce tak nemohlo přes 3 tisíce studentů.

„My jsme vlastně pro absolventy umožňovali to, aby  si diplomy vyzvedávali průběžně na studijních odděleních fakult. A i těm, kteří si diplomy vyzvedli, chceme umožnit v případě, že budou mít zájem, aby na promoce přišli. Pokládáme to za důležitý rituál pro rozloučení se s naší univerzitou a je to možnost svým blízkým, rodičům a prarodičům poděkovat,“ řekla Českému rozhlasu prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková.

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Na Západočeské univerzitě v Plzni se loni promocí nemohlo zúčastnit 2200 absolventů. „Většina našich fakult předávala studentům diplomy individuálně na studijních odděleních, některé je rozesílaly poštou do vlastních rukou. Zároveň některé fakulty dávaly studentům možnost zúčastnit se promocí v létě 2021. O to projevila zájem spíše menší část studentů,“ popsala Českému rozhlasu situaci na univerzitě v Plzni mluvčí Šárka Stará.

Také Mendelova univerzita v Brně v těchto dnech upozornila, že vzhledem k aktuálnímu stavu a pomalému postupu očkování neplánuje promoce. „Pokud to situace dovolí, budeme zvažovat promoce v září nebo v říjnu 2021," uvedl prorektor pro vzdělávací činnost Radim Farana. Na fakultách už zrušili desítky termínů promocí. Absolventi si diplomy vyzvedávají na studijním oddělení, nebo je dostávají poštou.

Ceremoniál online

Některé fakulty Vysoké školy ekonomické nebo Českého vysokého učení technického promoce uspořádaly v online formě.

„Je zřejmé, že v nejbližších měsících nebudou vzhledem k pandemické situaci žádná větší setkání možná. Nechtěli jsme ale studenty o slavnostní zakončení důležité části jejich života zcela připravit, a proto jsme pro ně připravili on-line promoci,“ uvedl děkan Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Igor Jex.

Online překvapení připravila studentům například i ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity v Brně. „Když nemohli studenti na promoci, musela promoce za studenty. Aneb nechtěli jsme naše absolventy ochudit o slavnostní moment, a tak jsme pro ně připravili ceremonii formou videí.  Doufáme, že se vám překvapení líbilo. A v létě už si snad s novými absolventy užijeme opět klasické promoce,“ uvedla univerzita na sociálních sítích.