Urban je připraven diskutovat o prodeji 16 procent akcií ČEZ

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban je připraven diskutovat o prodeji 16 procent akcií energetické společnosti ČEZ. On sám je stále proti tomuto prodeji, ale debata se podle něj vyloučit nedá. Celá společnost by se podle něj měla privatizovat poté, až se stane silným energetickým celkem ve střední a východní Evropě. Ministr to řekl novinářům na tiskové konferenci věnované evropským fondům. Prodej části akcií, který by podle odhadů mohl vynést asi 16 až 20 miliard korun, dlouhodobě podporuje ministr financí Bohuslav Sobotka. Ekonomický expert vlády Jan Mládek ve středu v médiích označil pokrok v privatizaci za jednu z priorit nové vlády. Podle Sobotky by měl stát k prodeji přistoupit pouze tehdy, pokud to pro něj bude výhodné, což však odmítl specifikovat.

Snaha privatizovat 16 procent akcií ČEZ je podle Urbana vedená snahou získat privatizační výnos, tedy další prostředky do veřejných rozpočtů. "Já nejsem příliš velkým zastáncem tohoto kroku, ale jsem připraven o něm diskutovat," řekl. Na středeční schůzce ekonomických ministrů, které se Urban neúčastnil, se hovořilo pouze o privatizaci Severočeských dolů a Telecomu. Za ten by vláda mohla získat přes 50 miliard korun.

Podle Mládka by chtěl kabinet pokročit v plánované privatizaci a za své priority považuje kromě privatizace Českého Telecomu právě prodej části akcií ČEZ, a to nejlépe na veřejných trzích. Načasování prodeje ale bude záviset především na tom, zda bude ČEZ úspěšný na Slovensku, kde stát privatizuje Slovenské elektrárne. ČEZ je tam jedním z pěti zájemců.

Na prodej 16 procent akcií je vhodná doba, soudí hlavní analytik společnosti Atlantik FT Jan Schiesser. Zájem o akcie ČEZ je nadále velmi silný a jejich současná cena na burze se přibližuje skutečné hodnotě. Vláda podle něj ani nemusí čekat na výsledek privatizace energetiky na Slovensku. Argument, že stát prodejem části akcií ztratí část své kontroly, je podle něj lichý. "Je úplně jedno, jestli bude mít stát 51 nebo 67 procent akcií. Na efektivní kontrolu ve společnosti stačí obvykle i daleko méně," řekl. Formu prodeje prostřednictvím trhu označil za ideální. Stát tak může získat peníze za dva až tři měsíce, tato forma prodeje je navíc levná. Získané prostředky by podle Schiessera měly být v ideálním případě použité na reformu důchodového systému nebo investice. Reforma však neexistuje a kvůli současnému složení kabinetu je údajně pravděpodobné, že alespoň část peněz z privatizace padne na spotřebu.

Cílem ČEZ je prostřednictvím akvizicí v Rumunsku, Polsku a na Slovensku vybudovat velmi silný energetický celek ve střední a východní Evropě. Podle Urbana je tato strategie naprosto správná. "Teprve poté, až se ČEZ stane významným subjektem v této části Evropy, tak myslím, že je možné uvažovat o nějakém spojení, o nějakém sňatku," uvedl. V červenci ČEZ získal skupinu tří bulharských rozvodných závodů za téměř devět miliard korun. S bulharskou stranou aktuálně jedná o konečné podobě smlouvy.