Usedlost Cibulku koupila Nadace rodiny Vlčkových, vybuduje tam dětský hospic

Chátrající usedlost Cibulka v pražských Košířích koupila Nadace rodiny Vlčkových, kterou nedávno založil generální ředitel antivirové firmy Avast Ondřej Vlček spolu s manželkou Katarínou. V komplexu Vlčkovi plánují vybudovat dětský hospic s paliativním střediskem, kavárnu či vzdělávací a komunitní prostory pro veřejnost, sdělil dnes ČTK jménem nadace Mirek Čepický. Nadace získala areál několika budov včetně nedalekého Čínského pavilonu o celkové rozloze přes 11.500 metrů čtverečních, cenu transakce nezveřejnila. Na rekonstrukci a obnovu Cibulky chce v příštích pěti letech vynaložit až 350 milionů korun.

O osudu nevyužité usedlosti se jedná od 90. let minulého století, několikrát ji obsadili squatteři. Majitel usedlosti Oldřich Vaníček původně oslovil radnici Prahy 5 s nabídkou odkupu, změnil ale názor a začal jednat s jiným zájemcem. "Jestliže jsem se měl rozhodnout mezi radnicí Prahy 5, která, jak jsem pochopil, ještě neměla jasný záměr, co s Cibulkou podniknout, a nabídkou Nadace rodiny Vlčkových, bylo moje rozhodnutí jasné," napsal dnes ČTK dosavadní majitel nemovitosti Vaníček. Dodal, že původně měl v plánu se svým synem v usedlosti vybudovat hospic pro přestárlé pacienty, z toho však sešlo v důsledku synovi smrti.

Vlčkovi navazují na aktivity své již šest let fungující charitativní organizace Zlatá rybka, jejímž posláním je plnit přání dětem, které mají život ohrožující onemocnění. Aktiva jejich rodinné nadace pocházejí z Vlčkova čtvrt století trvajícího působení v Avastu, ze kterého se za tu dobu stala úspěšná globální softwarová společnost. Jeho žena Katarína je lékařka působící v mobilním hospici Cesta domů.