Avast a americký NortonLifeLock oznámili fúzi. Američané zaplatí víc než 8,6 miliardy dolarů

Americká softwarová společnost NortonLifeLock se dohodla s českou nadnárodní antivirovou firmou Avast na fúzi. Za spojení hodlá zaplatit až 8,6 miliard dolarů (asi 186,3 miliard Kč).

Jednání o fúzi společnosti oznámily v červenci. Firma ponese nové jméno a bude mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně. Své služby se chystá nabízet více než 500 milionům uživatelů.

Firmy ve společném prohlášení uvedly, že akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock.

"Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity," sdělil generální ředitel společnosti Avast Ondřej Vlček v tiskovém prohlášení. Společnost ponese nové jméno.

Avast měsíčně zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků

Avast působí na trhu od roku 1988 a jeho akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení.

Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma uvádí, že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků. Zakladatelé Avastu ve firmě drží zhruba 35procentní podíl.

Za vším stál virus Vienna

Foto: Avast

Antivirovou firmu Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, který je nyní jedním z nejbohatších Čechů.

Pavel Baudiš po studiu informačních technologií pracoval jako grafik v jednom z vědeckých ústavů, kde se v roce 1988 setkal s počítačovým virem Vienna. Vytvořil první bezpečnostní software a společně se svým kolegou Eduardem Kučerou si založili družstvo Alwil, ze které postupně vyrostl antivirový gigant Avast.

Nová strategie: základ zdarma, zbytek za peníze

Své programy prodávala firma hlavně státním podnikům. Kolem roku 2000 firmě hrozil kvůli změnám na trhu a příchodu konkurence krach, a tak změnila strategii. Svůj základní ochranný software začala nabízet uživatelům zdarma a pak zpoplatňuje dodatečné nástroje a aplikace.

Zajímavostí je, že novou strategii Avast "okoukal" od svého tehdejšího rivala AVG, kterého v roce 2016 převzal za 1,3 miliardy dolarů (téměř 32 miliard Kč). Rok před tím Avast zakoupil vývojářskou softwarovou společnost Remotium z kalifornského Silicon Valley. V roce 2019 se Avast stal terčem kybernetické špionáže. Pokus o špionáž zaměřenou na produkty firmy byl odhalen na přelomu září a října.

Zakladatelé Avastu založili nadace

Letos v březnu v Česku vznikla jedna z největších nadací. Generální ředitel Avastu Ondřej Vlček spolu s manželkou Katarínou založili rodinnou nadaci, do které vložili 1,5 miliardy korun. Fond pod názvem Nadace rodiny Vlčkových bude pomáhat rodinám zasaženým závažným onemocněním jejich dítěte a chce vybudovat dětský hospic.

Nadační fond Avast, o který se starají manželky zakladatelů firmy Jarmila Baudišová a Milada Kučerová, zase finančně podporuje postižené nebo seniory.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio