Za pár vteřin zanalyzuje desítky miliard dat. Brněnští odborníci vyvinuli software, který usnadní práci policie

IT odborníci Masarykovy univerzity v Brně vyvinuli software, který může usnadnit každodenní práci policistů při odhalování a objasňování kriminálních činů. Nástroj LikPik totiž dokáže velmi rychle zpracovávat a prohledávat obrovské množství digitálních dat a informace z nich pak přehledně roztřídit. Kriminalistům to ušetří spoustu času, který by museli věnovat analytické práci.

Policie při odhalování a prokazování kriminálních činů využívá celou škálu datových zdrojů. Vyšetřovatelé často hledají potřebné informace i v rozsáhlých datových sadách, které jsou často neuspořádané a nevhodně strukturované. Tato práce jim pak zabírá dlouhé dny, týdny a někdy i měsíce. Právě v tom by měl analytický nástroj LikPik jejich práci urychlit.

Tomáš Rebok | Foto: Ústav výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně

„LikPik zpracovává obrovské datové sady neutříděných informací a umožňuje prohledávat a analyzovat desítky miliard informací v řádech jednotek až desítek vteřin. To policistům výrazně pomáhá zrychlit jejich práci a rozhodování,“ přiblížil v tiskové zprávě vedoucí týmu vývojářů a hlavní řešitel projektu Tomáš Rebok.

Obrovskou výhodou nástroje je, že umí data automaticky opravit, vyčistit, převést do vhodných formátů a přehledně uspořádat. Aktivně vyšetřovatelům pomáhá s jejich popisem, a to nezávisle na vstupních datových formátech.

„Výrazným přínosem našeho řešení je, že k organizaci neutříděných vstupních dat dochází pouze jednou. A ta lze poté prohledávat a zpracovávat v různých datově-analytických systémech,“ řekl student Denis Straňák z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, který na nástroji pracoval v rámci své bakalářské práce.

Neocenitelný nástroj

LikPik dokáže spolehlivě identifikovat podezřelé transakce, odhalit vazby mezi osobami či firmami a včas upozornit na veškerá další závažná data. Tím výrazně usnadňuje analytikům jejich náročnou práci. Jeho přínosy ocenil i Jaroslav Kaplan z Policejního prezidia České republiky.

Ilustrační foto: Angelo_Giordano,  Pixabay,  Pixabay License

„LikPik je neocenitelným nástrojem, který nám napomáhá utřídit a analyzovat objemné datové soubory v přijatelném čase. Poskytuje čistá a klasifikovaná data pro přenesení do analytických nástrojů a je otevřený pro další rozvoj dle budoucích potřeb Policie ČR,“ konstatoval.

Ocenil také to, že nástroj je vydaný pod svobodnou licencí, což umožňuje jeho další rozvoj a rozšiřování o nové funkce nejen původními vývojáři, ale i také IT specialisty Policie ČR. „Od podzimu 2023 bude LikPik policejním vyšetřovatelům sloužit jako centralizovaná podpora při odhalování a prokazování kriminálních činů,“ uvádí v tiskové zprávě MUNI.

Pokud se software osvědčí v České republice, lze jej využít i v dalších zemích Evropské unie.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Masarykova univerzita v Brně
klíčové slovo:
spustit audio