Úspěch vědců ze Západočeské univerzity: Aplikace pro podporu turismu zabodovala v Madridu

Petr Štumpf prezentuje software DestinACE

Mimořádný úspěch zaznamenali vědci ze Západočeské univerzity v Plzni. Jejich software DestinACE, který má pomáhat manažerům v turismu, získal jednu z hlavních cen na konferenci Mezinárodní asociace vědeckých expertů v cestovním ruchu (AIEST) v Madridu. Od roku 2015, kdy se ceny v rámci konference udělují, se ještě žádnému českému zástupci nepodařilo některou z hlavních cen získat.

Konference AIEST je významné vědecké setkání v oboru cestovního ruchu, které se koná pravidelně od roku 1949 pokaždé na jiném místě. Západočeskou univerzitu reprezentovali Petr Štumpf a Petr Janeček. Účastníkům z téměř dvaceti zemí celého světa představili nový online software DestinACE, na kterém pracovali společně s odborníky z České republiky i ze zahraničí.

„Prezentovali jsme novinku, na jejímž vývoji se poslední čtyři roky podíleli spolupracovníci z Jihočeské univerzity a ze slovinské University of Primorska, ale také řada odborníků z praxe z Plzeňského kraje, Jihočeské centrály cestovního ruchu nebo agentury Živý kraj,“ popisuje na webu univerzity Petr Štumpf.

Petr Janeček a Petr Štumpf | Foto: Západočeská univerzita v Plzni

„Po našem vystoupení se na nás obrátili kolegové například z Německa, Švýcarska, Velké Británie a Nového Zélandu, kteří o náš software projevili zájem,“ dodává.

Software simuluje nejrůznější scénáře budoucího vývoje zvolené destinace a manažerům tak může pomoci se strategickým plánováním a rozhodováním.

„Dokáže pomoci například při rozhodování o stanovení poplatku z pobytu či rozpočtu na marketing, dále při výběru cílových segmentů návštěvníků nebo při vyčíslení budoucích příjmů z cestovního ruchu. V neposlední řadě umí software také určit dopady na životní prostředí a místní obyvatele,“ vysvětluje mluvčí Západočeské univerzity Pavel Korelus.

Zcela vlevo prezident AIEST Harald Pechlaner,  třetí a čtvrtý zleva Petr Štumpf a Petr Janeček | Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Ocenění ve dvou kategoriích

Vystoupení českých vědců vzbudilo ohlas u ostatních, kteří v průběhu celé konference hlasovali o nejlepší příspěvky v kategoriích Nejlepší celkový příspěvek, Cena Petera Kellera za propojování teorie a praxe a Cena za nejlepší doktorandský příspěvek pro mladé vědce.

Zástupci Západočeské univerzity se v konkurenci téměř čtyř desítek prezentací prosadili hned ve dvou kategoriích a z Madridu si odvezli nejen prestižní cenu Petera Kellera, ale navíc i druhé místo v kategorii nejlepších příspěvků.

„Ocenění si nesmírně vážíme. Po druhém místě v kategorii nejlepších příspěvků z předloňska jsme si znovu potvrdili, že čeští vědci se v tomto oboru mohou srovnávat s celosvětovou špičkou,“ dodal Petr Štumpf.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Západočeská univerzita v Plzni
spustit audio

Související

  • 5 nejlepších univerzit v Česku

    Proč jít studovat do Česka? Jak kvalitní je výuka? O jaké obory je mezi cizinci největší zájem? V jakém jazyce jsou české studijní programy?