Stop alkoturismu? Praha 1 chce zakázat noční organizované tahy turistů po hospodách a barech

Noční ulice plné desítek opilých a řvoucích lidí. Tak to často vypadá v centru Prahy. Řada zahraničních turistů považuje českou metropoli za párty město a míří sem na alkoholové výlety. Přispívají k tomu i hojné nabídky takzvaných Pub Crawlů, tedy organizovaných návštěv různých barů v centru města. Praha 1 už toho má ale dost. Její vedení vyzývá magistrát, aby tyto akce zakázal.

„V Praze tyto akce negativně ovlivňují veřejný prostor, ekonomiku a sociální vztahy. Narušují obraz města jako kultivované destinace,“ upozornila v tiskové zprávě starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Nepřiměřená konzumace alkoholu a rušivé chování spojené s Pub Crawly mohou podle ní snižovat také pocit bezpečí a odrazovat návštěvníky. „Negativně to ovlivňuje vnímání města jeho obyvateli, turisty a potenciálními investory,“ zdůraznila.

Podle radního Karla Grabeina Procházky (ANO) Pub Crawly přispívají k zatížení obecní infrastruktury a služeb. „Narušují noční klid, zvyšují hlučnost, zanechávají za sebou množství odpadků a celkový nepořádek,“ popsal situaci.

Problémem je podle radních také nadměrná konzumace alkoholu. „Přináší to řadu bezpečnostních rizik včetně veřejných potyček, vandalismu, výtržnictví, řízení pod vlivem alkoholu a zdravotních komplikací,“ uvedl Giancarlo Lamberti (TOP 09), předseda Finančního výboru Zastupitelstva Městské části Praha 1.

Ilustrační foto: Kristoffer Trolle,  Flickr,  CC BY 2.0

Poškozují i kvalitní průvodce 

Lamberti také upozornil, že Pub Crawly poškozují průvodcovské služby poskytované certifikovanými a kvalitními průvodci, kteří přispívají ke kultivaci a edukaci domácích i zahraničních návštěvníků Prahy.

Ilustrační foto: Alžběta Ruschková,  Radio Prague Int.

„Prohlídky vedené licencovanými a kvalitními průvodci probíhají s respektem k historii města, veřejnému prostoru a životu rezidentů a podporují udržitelný cestovní ruch. Jimi zajišťované prohlídky jsou zaměřené na podporu místní kultury, historie a gastronomie, čímž přispívají k místní ekonomice a pozitivnímu vnímání města,“ dodal Lamberti, který návrh na řešení problému zpracoval.

K zákazu chce radnice využít takzvaný tržní řád, což je městské nařízení určující místa, kde je možné provozovat obchodní činnost. Novela řádu by stanovila zákaz pochůzkového poskytování služeb - jako je například zrovna Pub Crawl - na území Prahy s výjimkou doprovázení s výkladem průvodce, a to v době od desíti večer do šesti ráno. S návrhem souhlasí i ministerstvo průmyslu a obchodu, s nímž ho Praha 1 konzultovala.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: MČ Praha 1
klíčové slovo:
spustit audio