Cestovní ruch v Česku dál ožívá. Turistů z ciziny ve druhém čtvrtletí přibylo

Turistice a službám se v Česku ve druhém čtvrtletí dařilo. Podle dat Českého statistického úřadu meziročně přibylo ubytovaných turistů a dalších hostů. Služeb hotelů či penzionů využilo téměř 6 milionů lidí, o 3,3 procenta více než před rokem. Podle odborníků je pozitivní zejména větší počet cizinců.

Foto: PhotoMIX-Company,  Pixabay,  Pixabay License

V hotelech, penzionech, kempech a dalších hromadných zařízeních v Česku se od dubna do konce června ubytovalo 3,2 milionu hostů z Česka. Jejich počet meziročně klesl o 1,4 procenta. Turistů z ciziny přijelo 2,8 milionu, o 9,3 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Cizinci se nejčastěji ubytovávali ve čtyřhvězdičkových hotelech. Češi častěji volili levnější typy ubytování.

„Cestovní ruch se již vypořádal s následky po pandemii a v mnoha ohledech dosahuje rekordních výsledků. Růstu počtu hostů nebrání ani významné zvýšení cenové hladiny, které ve službách přetrvává i v letošním roce. Větší zájem o Českou republiku byl podpořen konáním Mistrovství světa v ledním hokeji, které pomohlo především Praze a Ostravě,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Turisté v Praze | Foto: Lenka Žižková,  Radio Prague International

Češi se nejčastěji ubytovávali v Praze a Jihomoravském kraji. Naopak nejmenší zájem měli o Ústecký a Pardubický kraj. Zhruba 6 z 10 cizinců směřovalo do Prahy. O ostatní kraje cizinci jevili výrazně menší zájem.

V Praze díky tomu došlo k meziročnímu růstu počtu hostů z ciziny o 9,2 procenta. V Moravskoslezském kraji meziročně vzrostl počet hostů z ciziny o 25,7 procenta, což lze z významné části spojovat s konáním Mistrovství světa v ledním hokeji.

Hosté strávili v ubytovacích zařízeních 14 milionů nocí. Ze statistik vyplývá, že na cizince připadalo 6,5 milionu přenocování a na Čechy 7,5 milionu nocí.

Nejvíce z Německa

Ve druhém čtvrtletí 2024 pocházelo nejvíce zahraničních hostů z Německa. Přijelo jich více než 600 tisíc. Přes 100 tisíc návštěvníků přicestovalo také z Polska a Slovenska. Další dvě pozice obsadili anglicky mluvící hosté ze Spojených států a Spojeného království.

Tomáš Prouza | Foto: Kateřina Cibulka,  Český rozhlas

Do první desítky nejčastějších hostů z ciziny se dostali ještě Rakušané, Italové, Ukrajinci, Francouzi a Jihokorejci. Nejvyšší procentuální meziroční nárůst nastal u turistů z Číny, kterých proti roku 2023 dorazilo o téměř 126 procent více.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je dobře, že se do Česka začínají vracet cizinci, kteří obvykle utrácejí více než hosté z Česka. „Navíc počet ubytovaných cizinců rostl v naprosté většině krajů, nejde tedy jen o výkyv v Praze a Ostravě kvůli mistrovství světa v hokeji," uvedl Prouza. Dobrou zprávou je podle něj zejména návrat turistů z USA, Velké Británie a postupný nárůst počtu Číňanů.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: ČSÚ
klíčové slovo: