Úspěchům ČSSD s Grossem nevěří odborníci ani sociální demokraté

Úspěchům ČSSD se Stanislavem Grossem v čele 100 dní po sjezdu, který ho zvolil stranickým lídrem, nevěří politologové ani sociální demokraté. Politologové nepovažují Grossovu revitalizaci za možnou a soudí, že je jen otázkou času, kdy z politiky odejde. Socialisté, kteří ho před sjezdem masivně podpořili, se nedávno naopak jednomyslně vyslovili pro premiéra Jiřího Paroubka, protože doufají, že je dovede k volebnímu vítězství.

"Jeho osud je nyní v rukou Paroubka. Když se rozhodne, že jeho sestřelení odloží, pak ještě vydrží," poznamenal ke Grossovu osudu politolog Oskar Krejčí. U Grosse vidí odhodlání v politice zůstat. Považoval by to ale za riskantní pro ČSSD. Dodal také, že Grosse už opustili jeho stoupenci a přátelé a "zařadili se za Paroubka nebo pobíhají po Praze a nevědí, co dělat".

"Podpora Grossovi před sjezdem byla vyjádřením nechuti vůči lídrovi lidovců Miroslavu Kalouskovi," soudí politoložka Vladimíra Dvořáková. Socialisté si nyní, když potřeba tohoto obranného mechanismu pominula, uvědomují, že by jim Gross ve volbách neprospěl. Preference ČSSD rostou díky Paroubkovi a také proto, že ji veřejnost přestala vnímat jako stranu "rozhádaných strejců", dodala.

"Jako předseda se ještě nevyvinul," soudí o Grossovi politolog Zdeněk Zbořil. Šéf ČSSD podle něj patří i přes nízký věk ke staré, odcházející generaci politiků. "Řekl bych, že se ještě vrátí, ale tak za dvacet let," poznamenal k politickým perspektivám šéfa ČSSD.