Přehled tisku

0:00
/
0:00

Cyril Svoboda se stane prvním českým politikem, kterému udělí nový papež Benedikt XVI. audienci. Stane se tak v rámci návštěvy ministra zahraničí ve Vatikánu, informuje Mladá fronta Dnes. Papeže zatím z českých představitelů jenom krátce pozdravil prezident Václav Klaus, který se v Římě s manželkou Livií zúčastnil uvedení nové hlavy katolické církve do úřadu.

Premiér Jiří Paroubek  (vlevo) a předseda ODS Mirek Topolánek  (vpravo) v pořadu televize Prima Nedělní partie,  foto: ČTK
Nedělní televizní diskuse mezi sociálnědemokratickým premiérem Jiřím Paroubkem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem, propagovaná téměř jako souboj titánů, přinesla podle pondělního tisku pouze bonmoty a vzájemná obviňování. Političtí lídři měli staré argumenty, ale nové vtipy, soudí Hospodářské noviny. V debatě se také vyhýbali konkrétním slibům, zdůrazňují zase Lidové noviny.

Televiznímu duelu obou politiků scházela v neděli razance, píšou Hospodářské noviny. Místo argumentů si Paroubek s Topolánkem dávali záležet na bonmotech. V souboji nezazněly žádné překvapivé argumenty a politici jen poklidně besedovali, soudí list. "Kromě přehlídky obvyklé demagogie jsme mohli sledovat pouze souboj o výklad naší nedávné minulosti," tvrdí komentátor Lidových novin. Ani Topolánek, ani Paroubek podle něj nedokázali divákům předestřít rozumně znějící program do budoucna.


Dalšímu nedělnímu diskusnímu pořadu - Otázkám Václava Moravce - a zejména vystoupení Vlastimila Tlustého v něm se věnuje komentář deníku Právo. "Přiznám se, že jsem na Stanislava Grosse v jeho současné formě nesázel," píše Jiří Franěk v Právu a dodává: "Ale nakonec mi Gross, jemuž po jeho bytové aféře věru nefandím, promluvil z duše, když zařval: "Pane kolego, nechovejte se jako buran!" "Vlastimil Tlustý totiž dokáže bezostyšně tvrdit, že Klausova vláda v roce 1997 nepřivedla stát do krize, charakterizované poklesem hrubého domácího produktu, ani když má před nosem graf, který to jasně dokazuje," vysvětluje. "Ale jeho (Tlustého) parádním číslem stále zůstává patnáctiprocentní daň, na které vydělají všichni, zvláště pak ti nejchudší, protože nebudou platit žádné daně - a nejvíc vydělá stát, který tím pádem víc vybere," uzavírá komentátor Práva.


Stát by měl snížit spotřební daň na pohonné hmoty. Není to populismus a pomohlo by to růstu ekonomiky, shodují se komentáře Hospodářských novin a Mladé fronty Dnes. O tomto návrhu hovořil v neděli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý.

"Zástupci ČSSD, včetně premiéra, to odmítli jako populistické gesto. Pravda je, že pokud by ceny dál rostly tak jako nyní, tedy nikoli o halíře, ale o koruny, nejspíš by ani snížené daně nestačily kompenzovat průvan v peněženkách," podotýkají Hospodářské noviny. Přesto by ale spotřební daně klesnout měly. "Je-li vliv české vlády na důvody, proč ke zvyšování cen benzinu dochází, minimální, jsou občané a podnikatelé už vůbec bezmocní. Někdo sice může nasadit benzinový půst, ale většina podnikatelů ne. To nejmenší, co může stát udělat, je alespoň dát najevo, že nemíní na úkor vlastních občanů vydělávat na mimořádné situaci. Na tom není nic populistického," tvrdí komentář Hospodářských novin.

Mladá fronta Dnes varuje, že vysoké ceny pohonných hmot zlomí vaz malým dopravcům a podnikatelům, kteří přestanou být konkurenceschopní a zaniknou. Stát tak přijde o daně z benzinu, který by projezdili. "Chceme-li černému scénáři předejít, vláda by měla začít uvažovat o přechodném snížení spotřební daně na pohonné hmoty," doporučuje Mladá fronta Dnes. Ušlé peníze by stát dostal zpět z jiných daní a ekonomického růstu; za předpokladu, že by si podnikatelé s pohonnými hmotami nenechali "státní úlevu" pro sebe. "Ale pokud by stát snížil daň citelně, nemohli by si to dovolit. Stát si tak nyní může vybrat: buď snížit spotřební daň a stimulovat ekonomiku, nebo obětovat růst tomu, aby měl peníze na předvolební dárky," dodává Mladá fronta Dnes.


Podle komentáře Hospodářských novin to s rozplétáním aféry kolem Unipetrolu, která v těchto dnech ovládá českou politickou scénu, nebude až tak těžké. Týdenní bilance je totiž celkem zřetelná, soudí komentátor. Především se podle listu neobjevilo nic, co by zpochybnilo loňský prodej petrochemického holdingu Unipetrol do rukou polského PKN Orlen. Jasné je prý už také, komu aféra prospívá a komu škodí. Prospívá Polákům, kteří se chtějí vyvázat z nevýhodných smluv, a škodí tomu, kdo vytáhl do vysokých funkcí Doležela, vyhozeného za podfuk i z kulturního domu ve Velkém Meziříčí, tedy šéfovi ČSSD Stanislavu Grossovi, soudí list.


Jméno Roberta Piksy, zapleteného do úplatkářské aféry kolem privatizace Unipetrolu, figuruje na oficiálním materiálu "úzké expertní - poradní skupiny předsedy vlády". Dokument podepsal sám premiér Jiří Paroubek. Ministerský předseda sice tvrdí, že Piksa jeho poradcem nikdy nebyl, dokument ale svědčí o opaku, píšou pondělní Lidové noviny.

V dokumentu, o němž jako první informoval sobotní Blesk a který mají Lidové noviny k dispozici, je Piksa představen jako "vrcholový manažer s vnitrostátní a mezinárodní praxí". Poradní skupina měla mít pět členů: ekonoma Valtra Komárka, nyní již bývalého ředitele premiérova kabinetu Zdeňka Doležela, ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Pavla Švagra, majitele soukromé nemocnice Stanislava Tvarůžka a Piksu.

Paroubek Lidovým novinámřekl, že "to byl jednorázový tým na něco, nevím na co". Podle dokumentu se skupina měla zabývat důchodovou reformou, bydlením, ale i energetickou koncepcí státu, "odstartováním nové vlny českého podnikání" či "zlepšováním vztahů vlády k významným zahraničním firmám v ČR".

Dokument, který Paroubek podepsal, podle Blesku připravil premiérův poradce Valtr Komárek. Paroubek ale tuto informaci nepotvrdil. "Ten dokument připravoval pan Doležel. Pan Komárek mu ho pouze sepsal. A já jsem ho podepsal, aby se ti lidé cítili dobře," uvedl. Paroubek tvrdí, že s Piksou "vyběhl" po 30 vteřinách jejich setkání. "Skladba týmu je zvolena především proto, že jmenovaní spolu již komunikují a spolupracují k dílčím tématům na Úřadu vlády ČR," stojí ovšem v Paroubkem podepsané zprávě.

Piksa je třetím účastníkem schůzek Doležela s polským lobbistou Jackem Spyrou, které natočila skrytou kamerou televize Nova. Na schůzkách se mluvilo o korupci a privatizaci petrochemického gigantu Unipetrol. O účast na schůzkách se Spyrou prý Piksu požádal Doležel, který je podezřelý, že si na jedné ze schůzek se Spyrou řekl o úplatek pět milionů korun. V případu figuruje i jméno předsedy ČSSD Stanislava Grosse, který ale obvinění z korupce odmítl a na Spyru podal trestní oznámení. Sám Spyra uvedl, že Gross od něj nikdy úplatek nechtěl. V nepřehledné kauze již padlo několik trestních oznámení.


Volební program ČSSD bude vycházet z velkého průzkumu veřejného mínění, který si nejsilnější vládní strana objednala u agentury STEM. Jeho úkolem bylo zjistit, co lidi nejvíce znepokojuje, píše ve svém nejnovějším vydání týdeník Respekt. Očekávání a přání voličů mapuje podle dřívějších informací tisku také průzkum, který si před volbami nechala zpracovat opoziční ODS.

Výsledek průzkumu považuje ČSSD za své "know-how" a nechce jej zveřejnit. Z předchozích výzkumů STEM obecně vyplývá, že lidé vidí jako nejpalčivější problém nezaměstnanost, následovanou kriminalitou, korupcí, životní úrovní a sociálními jistotami, zdravotnictvím, politickou kulturou a dodržováním práva, připomíná týdeník. Na volebním programu ČSSD pracuje od června pětičlenný tým, který tvoří šéf strany Stanislav Gross, premiér Jiří Paroubek, ministři financí a práce Bohuslav Sobotka a Zdeněk Škromach a někdejší Grossův a nyní Paroubkův poradce Oto Novotný. Program je podle Novotného ve velmi "syrovém stavu", ale už nyní je prý jasné, že jako jeho základní kámen poslouží hospodářská strategie vlády z letošního června. Ze strategie sice vypadly původní nejradikálnější návrhy vicepremiéra Martina Jahna na školné či rychlou deregulaci nájemného, ale lze tam najít návrhy typu reformy soudů a obchodních rejstříků, úlev podnikatelům, modernizace železnice a podpory hromadné dopravy, zavedení ekologické daně, snížení výdajů na veřejnou správu, zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny či větší podpory vědy a výzkumu, píše Respekt. "Program se ve srovnání s minulými programy výrazně posune k modernímu chápání ekonomiky i sociálních otázek," shrnul Novotný.


Cyril Svoboda se stane prvním českým politikem, kterému udělí nový papež Benedikt XVI. audienci. Stane se tak v rámci návštěvy ministra zahraničí ve Vatikánu, informuje Mladá fronta Dnes. Papeže zatím z českých představitelů jenom krátce pozdravil prezident Václav Klaus, který se v Římě s manželkou Livií zúčastnil uvedení nové hlavy katolické církve do úřadu.

"Ve Vatikánu budeme jednat například o otázkách česko-vatikánské smlouvy, protože některé věci zůstávají nedořešeny," řekl Mladé frontě Dnes Svoboda. O těch bude řeč při setkání se státním sekretářem Vatikánu kardinálem Angelem Soldanem, který vede místní vládu. Benedikt XVI. se totiž rozhodl, že o podobných otázkách bude vždy jednat pouze s hlavami jednotlivých států a ostatním politikům udělí jen audienci. Při Svobodově návštěvě se má hovořit dále o Blízkém východě, protože Svatý stolec na rozdíl od evropských zemí neuznává Jeruzalém jako metropoli Izraele a chce, aby toto město bylo vyhlášeno za neutrální oblast, píše Mladá fronta Dnes. Mohla by také padnout zmínka, kdy by papež mohl navštívit Česko. Předpokládá se však, že v nejbližší době nepřijede, protože Benedikt XVI. chce ze sousedních zemí jet brzy do Polska, rodiště svého předchůdce Jana Pavla II.


Nemocenská se má podle návrhu rozpočtu pro rok 2006 od ledna příštího roku zvýšit. A pokud porostou kvůli benzinu rychleji ceny, tak si od ledna polepší i lidé na sociálních dávkách. Návrh na úpravu nemocenské už je připravený a ministerstvo práce jej odeslalo k rozhodnutí vládě, informuje Mladá fronta Dnes.

Zvednutí nemocenských dávek se dočkají lidé s výdělkem vyšším než 14.500 korun. Například maximální nemocenská se pro člověka s platem 25.000 korun zvedne během prvních dvou týdnů nemoci z 5000 o zhruba 300 korun, píše list. Důvodem, proč si nepolepší všichni, je podle Mladé fronty Dnes to, že se pouze posunou limity, které nemocenskou při vyšších příjmech zkracují.

Více peněz se od Nového roku mohou dočkat také dlouhodobě nezaměstnaní závislí na sociálních dávkách od státu a všichni, kdo pobírají přídavky na děti a sociální příspěvky. Dávky se totiž odvíjejí od hodnoty životního minima, které musí vláda ze zákona zvednout, když ceny od posledního navýšení vzrostou o více než dvě procenta.


Dva detektivové z pražské expozitury útvaru boje s organizovaným zločinem podle pondělního Práva zřejmě zneužili utajené svědky pro to, aby dostali za mříže lidi podezřelé ze zločinu, i když proti nim neměli přímé důkazy. Údajně si pomohli dvěma kriminálníky, kterým slíbili, že v jejich případě přimhouří oko, když oni budou na oplátku inkognito vypovídat podle předem připraveného scénáře, píše list.

Státní zástupkyně i na základě výpovědí dvou utajených svědků obžalovala tři podezřelé muže z podílu na loupeži. Žalobkyně vinila Jiřího Planetu, Petra Oupického a Ilju Atanasova, že 11. září 2001 přepadli zlatnictví v Chebu. Podle spisu zde vzali peníze a šperky v hodnotě 900.000 korun. Muži tvrdili, že v obchodě nikdy nebyli a s loupeží neměli nic společného. Případ bude z nařízení vrchního soudu znovu projednávat Krajský soud v Plzni.

Okolnosti případu ale podle Práva nasvědčují tomu, že policisté se svědky manipulovali. Krajský soud oba svědky shledal nevěrohodnými. Právu se údajně podařilo zjistit jejich pravé identity a zároveň vypátralo člověka, z něhož chtěli detektivové pro objasnění loupeže udělat rovněž utajeného svědka, ale ten jim spolupráci odmítl. Je podle listu ochoten vystoupit z anonymity a svědčit. Postup policistů by tak nyní mohla začít vyšetřovat Inspekce ministra vnitra, píše Právo.


Foto: ČTK
Jeden z komentářů Lidových novin se vrací k víkendové technoparty. Autorka se ptá, kde jsou ochránci přírody. "Když jde o stavbu nějakého silničního obchvatu, jsou jejich protestu zpravidla plné noviny, ale teď jako by nebyli. To je těžko pochopitelné. Vždyť v přírodě se přece (aspoň nás to vždycky učili) nemá dělat zbytečný rámus. ... Kdekdo ví, co dělá agresivní hluk se psy nebo třeba s ptáky." A technoparty je agresivní hluk, který by se podle autorky dal používat jako zbraň hromadného ničení. Sluchu a nervů. Tak proč se pořád bavíme jen o tom, jestli je pozemek řádně pronajatý? A jestli někdo nešlape po cizí louce? Proč se někdo nezastane zvířat? Podle autorky se nabízí jediné vysvětlení: "Možná že se ochránci přírody v létě neozývají, protože si užívají prázdnin. Jarní čistění lesů mají za sebou, na zazimování ježků je ještě čas, tak prostě jezdí na technoparty..."


Mezi hygieniky a Českou obchodní inspekcí se vyostřil spor ohledně uzavření čínské restaurace v Kladně. Na veřejnost se totiž podle Práva dostala informace, že hygienici už od začátku srpna věděli o katastrofálním stavu v provozovně, přesto ale dovolili, aby fungovala dál. Restauraci kvůli otřesným hygienickým podmínkám zavřeli teprve inspektoři České obchodní inspekce. Podle nich byla všude špína a hromady neumytého nádobí. Mezi nádobím údajně byly také pasti na myši. Ředitel Krajské hygienické stanice Luděk Bajgar ale podle Práva trvá na tom, že nebylo potřeba provozovnu uzavřít, a navíc vyjádřil pochyby, jestli Česká obchodní inspekce postupovala v souladu se zákonem. Ředitel ČOI je ale přesvědčen, že inspekce svou pravomoc nepřekročila.