Přehled tisku

Unipetrol
0:00
/
0:00

Z korupční aféry kolem privatizace Unipetrolu zatím jasně vyplývá jen to, že čeští politici dlouhodobě dělají pro zajištění transparentnosti lobbingu minimum, píše v komentářích čtvrteční tisk. V současném prostředí se přitom dějí takové věci, že se ředitel kabinetu Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel sejde s lobbistou Jackem Spyrou a požaduje po něm úplatky. Hospodářské noviny poukazují na to, že informace o aféře jsou zatím velmi kusé.

Z korupční aféry kolem privatizace Unipetrolu zatím jasně vyplývá jen to, že čeští politici dlouhodobě dělají pro zajištění transparentnosti lobbingu minimum, píše v komentářích čtvrteční tisk. V současném prostředí se přitom dějí takové věci, že se ředitel kabinetu Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel sejde s lobbistou Jackem Spyrou a požaduje po něm úplatky. Hospodářské noviny poukazují na to, že informace o aféře jsou zatím velmi kusé. "Máme tu polského lobbistu, který to, zdá se, hrál minimálně na dvě strany, a ještě vyprávěl snad na potkání. Vše podkresluje česká ČSSD, jejíž někteří představitelé mají dlouhodobě sklony k podivným propojováním ekonomických a politických zájmů. A nakonec ornament, bez nějž by to nešlo: v Česku neprůhledná a nijak neupravená lobbistická činnost," vyjmenovává komentátorka listu. Hledáme-li už v této fázi aféry nějaké obecné ponaučení, pak by jím mělo být zavedení jasných pravidel pro lobbing, včetně veřejných seznamů těch, kdo se jím živí, míní deník. S tím vůbec nemusíme čekat na výsledky vyšetřování. Do té doby by to chtělo vysvětlit třeba ředitelům kabinetu premiéra, že v této funkci se s takovými lidmi setkávat je hloupé, píšou HN.


Někdejší ministr dopravy, poslanec ODS Martin Říman považuje záměr ministerstva dopravy rozšířit do roku 2010 celou dálnici D1 mezi Prahou a Brnem na šest pruhů za technický i dopravní nesmysl. Podle nynějšího ministra dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) předchozí politici dálnici zanedbali a rozšíření, s nímž by se mělo začít v roce 2007, přinese zásadní zlepšení situace na této dopravní tepně. Říman i Šimonovský své názory publikují ve čtvrteční


Čínský premiér Wen Ťia-pao navštíví Českou republiku pravděpodobně 19. a 20. října. Informuje o tom čtvrteční Mladá fronta Dnes s odvoláním a zdroje z diplomatických kruhů. Půjde o první návštěvu čínského premiéra v České republice. Podle deníku přikládají experti návštěvě velký význam, protože Wen patří v současnosti mezi nejvlivnější politiky světa. "Právě teď se dojednávají podrobnosti této cesty, která je oběma stranami považována za velmi významnou kvůli ekonomickým zájmům," řekl listu zdroj obeznámený s přípravou návštěvy. Kromě setkání s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Jiřím Paroubkem prý chce Wen Ťia-pao navštívit také mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto, která má od ledna roku 2007 vyrábět octavie v Šanghaji.


Předseda ČSSD Stanislav Gross
Někteří členové středočeské ČSSD podle dnešních Lidových novin nechtějí, aby jejich kandidátku pro volby do Poslanecké sněmovny vedl předseda strany Stanislav Gross. Bojí se, že skandály zmítaný politik volby prohraje, píše deník. Grossovo jméno se v těchto dnech objevilo v souvislosti s podezřením na korupci při privatizaci Unipetrolu. "Samozřejmě máme obavu, že Gross v čele bude znamenat porážku," sdělil listu nejmenovaný člen středočeského krajského výkonného výboru strany. "V momentě, kdy by se Gross stal lídrem kandidátky, budou se média vracet k jeho kauzám. Nemyslím si, že by to mohlo straně pomoci," dodal. Gross už oficiálně potvrdil, že se o post lídra ve středních Čechách bude ucházet.


Dějištěm víkendové technoparty bude zřejmě louka u Příchovic v okrese Plzeň-jih. Organizátor akce Zbyněk Ambrož zde ve středu večer jednal se zástupci radnice a policie. Místostarostka obce Marie Blažková po jednání uvedla, že technoparty se může na zvoleném místě za určitých podmínek konat. Informuje o tom čtvrteční Mladá fronta Dnes. "Chceme po pořadatelích například, aby zajistili dostatek pitné vody. Účastníci technoparty by po sobě měli také uklidit," řekla listu Blažková. Organizátor podle ní prý předběžně počítá s patnácti sty účastníky, několika zvukovými systémy a čtyřmi živými kapelami. "Chápu, že takové akce nejde zakázat. Přejeme si, když už si technaři vybrali naši obec, aby všechno proběhlo v naprostém klidu a policie nemusela zasahovat," dodala Blažková.