Ústav pro studium totalitních režimů je připraven podílet se na narovnání nízkých důchodů disidentů

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je připraven podílet se na narovnání důchodů disidentů a disidentek. Jejich nízké penze označil za historickou křivdu. Uvedl to ve vyjádření, které ČTK zaslala mluvčí instituce Petra Jungwirthová. Neřešení nízkých disidentských penzí kritizuje signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád. Požaduje odstoupení ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Na podporu požadavku začal 17. listopadu u sídla vlády držet hladovku. Vedení ÚSTR se dnes Jurečky zastalo, podle něj se ministr problematikou dlouhodobě zabývá.

ÚSTR uvedl, že "historickou křivdu" u nízkých disidentských penzí je nutné napravit. "Chápeme rozhořčení disidentů a sdílíme je, pokládáme za smutné, že 34 let po Listopadu 1989, není tato křivda napravena," uvedl ústav. Za malými důchody odpůrců a odpůrkyň komunistického režimu bývá věznění, vynucená emigrace či nemožnost pracovat. Nemohli tak dostatečně dlouho platit odvody. Mnoho lidí také nesmělo působit ve své profesi a smělo vykonávat jen pomocné práce s malým výdělkem, který se pak promítl do nízké penze. Příplatky k důchodu pro odbojáře všichni nezískali.

Gruntorád uvedl, že loni spolu s dalšími disidenty a disidentkami kvůli tomu poslal dopis premiérovi Petru Fialovi (ODS). Získali odpověď, že mohou žádat o takzvané odstranění tvrdosti zákona, tedy o zmírnění podmínek a dopočítání penze. Jeden z disidentů žádost podal. Jurečka ji zamítl. V sobotu před dvěma dny ministr po zahájení Gruntorádovy hladovky oznámil, že Česká správa sociálního zabezpečení disidentské penze znovu prověří a s posuzováním začne hned po víkendu.